Samsun'un yöresel oyunları nelerdir ?

Sarp

New member
Samsun'un Yöresel Oyunları: Dönme Dolap Gibi Ama Ayaklarınız Yerden Kesilmesin!

Selam Forumdaşlar! Hazır Mıyız, Hadi Biraz Gülüp Eğlenelim!

Merhaba forum ailesi!

Bugün sizlere, tüm Samsun'u gülmekten kırıp geçirecek bir konudan bahsetmek istiyorum: Samsun’un yöresel oyunları! Şimdi, "Yöresel oyun mu? Hani şu düğünlerde oynanır, gençler zıplar falan?" diye düşünmeyin. Hadi ama, biraz daha derine inelim! Samsun'un kültürel mirası, sadece fındığından ve denizinden ibaret değil. Oynamadan geçilmeyen, ama gerçekten de oynaması bir o kadar keyifli olan oyunlar da var.

Bu yazıyı yazarken, erkeklerin stratejik yaklaşımını, kadınların ise empatik ve ilişkisel bakış açılarını biraz mizahi bir şekilde harmanladım. Hazırsanız, Samsun'un en neşeli, en eğlenceli yöresel oyunlarını keşfetmeye başlıyoruz!

Yöresel Oyunlar: Tekerlek Gibi Döner, Ama Durmak Zor!

Samsun'da oynamadan duramayacağınız bir dizi oyun var. Hani "Benim evde oynadığımız oyun da ne kadar güzel!" demeyin, biz Samsunluyuz, bizde oyun başka!

1. Karşılama Oyunları (Oynamadan Gidilmez!)

Düğünlerin vazgeçilmezi, evin en hızlı koşan çocuğunun başını belaya sokacağı oyunlar… Karşılama, çok fazla kurala gerek duymayan bir "dönüp dönüp bacak kaslarını patlatma" yarışıdır. Erkekler bu oyunda çözüm odaklıdır, “Hadi bakalım! Şu bacakları sağlam tutun da, hiç düşmeyin!” diyerek stratejik hamleler yapmaya çalışırlar. Ama kadınlar? Ah, kadınlar bu işin duygusal yönünü asla unutmazlar! "Evet, çok güzel dönüyoruz ama bu arada birbirimize destek olalım, kırılmayalım!" diyen kadınlar, oynamaktan çok, ilişkisel bağ kurma peşindedir. Yani aslında kadınların bu oyunlarda biraz daha "birlikte başarı" hedefi vardır.

2. Hacivat ve Karagöz (Yalnızca Şiir Okumak Yetmez, Aynı Zamanda Komik Olmalısın!)

Samsun’da Hacivat ve Karagöz oynarken gülmeden durmak imkansız. Bu, aslında sadece bir kukla gösterisi değil, insanın içindeki komedyeni keşfetmesini sağlayan bir etkinliktir. Erkekler, "Ben şunu şuraya koyarım, bunu buraya yaparım" diyerek çözüm odaklı yaklaşırken, kadınlar ise "Şimdi Hacivat, sen ne dersin?" şeklinde duygusal ve empatik bir biçimde ilişki kurmaya çalışır. Zaten Hacivat ve Karagöz de ilişkisel zekanın en güzel örneğidir. İroni ve mizah dünyasında, kısacası her şey eğlenceye dönüşür. Kimse neden güldüğünü bilmez, ama herkes çok güler!

3. Çocuk Oyunu: Çık Çık, Çık (Bir Çözüm! Ama O Kadar Zor ki…)

Çocuklukta oynadığımız bu oyunda, bir çocuk bir duvara yaslanır ve diğerleri onun etrafında koşar. Amaç? Çıkmak! Yani birinin "çıkması" gerekiyor ama bu, strateji gerektiren bir iş. Erkekler genelde "Hadi, şu duvara yaslanalım da, en hızlı kim çıkacak bakalım!" diyerek hemen pratik bir çözüm üretmeye çalışırken, kadınlar ise "Ama önce herkes birbirine yardımcı olsun, kimse yalnız kalmasın!" şeklinde herkesin güvenliğini ve duygusal bağlarını güçlendirmeye odaklanır. Çıkmanın zorluğu, aslında bu oyunun özüdür. Oynaması zevkli, ama bir o kadar da yorucudur!

Samsun'un Yöresel Oyunları: Gençlerden Yaşlılara Herkesin Katılacağı Oyunlar!

Samsun’da oyun oynamak, adeta bir kültürdür. Bu kültür, sadece gençlerin değil, her yaş grubunun bir araya geldiği eğlenceli bir atmosfer yaratır. Öyle ki, yaşlılar bile bir oyun havası çaldığında, hemen ayaklarına vurur, ritmi yakalarlar.

4. Horon (Bunu Deneyen Vardı mı?)

Samsun'un en meşhur ve en coşkulu halk oyunlarından biri şüphesiz horondur! Hemen her düğünde, her kutlamada bu oyun oynanır. Erkekler, horon oynarken genelde "Vallahi ben bu kadar hızla oynayamam!" diye başlasalar da, bir süre sonra hızla ritmi yakalarlar. Kadınlar ise horon oynarken "Hadi birlikte eğlenelim!" diye herkese sımsıkı destek verirler. Yani horon, sadece fiziksel bir aktivite değil, aynı zamanda toplumsal bağları güçlendiren bir dans haline gelir. Kimi zaman, çok hızlı hareket etmekten dizlerinizin ağrıdığını hissedebilirsiniz, ama olsun; sonuçta oyun bitene kadar eğlenirsiniz!

5. Fındık Toplama (Samsunlu Kadınların Stratejik Bir Harekatı!)

Samsun'un simgesi olan fındıklar, bu sefer yöresel oyunlara konu oluyor! Fındık toplama, oldukça eğlenceli ve enerjik bir oyundur. Fındık bahçesinde bir grup insan toplanır, fındıkları toplar, birbirleriyle yarışırlar. Erkekler, bu oyunda çoğu zaman çözüm odaklıdır: “Topla, topla, hızlı ol!” derken, kadınlar, "Hadi bir de sen bana yardım et, birlikte daha hızlı toplarız!" diye empatik bir yaklaşım sergileyebilirler. Ancak, her iki taraf da aynı hedefe ulaşır: Fındıkları toplamak ve bir arada başarıya ulaşmak.

Ne Düşünüyorsunuz? Samsun'un Yöresel Oyunları Hakkında Fikirlerinizi Paylaşın!

Peki, bu oyunlardan hangisini en çok seviyorsunuz? Ya da hangisinde kendinizi en iyi hissettiniz? Hangi yöresel oyun, sizin için en eğlenceli deneyimi yaşattı? Erkekler olarak pratik çözümler mi üretirsiniz, yoksa kadınlar gibi herkesin rahatını mı düşünürsünüz? Hadi, yorumlarınızı bekliyorum. Fikirlerinizi bizimle paylaşın ve hep birlikte gülüp eğlenelim!