Ruth Herzberg, alfabeyi yeniden mi icat ettin?

SULTAN

Global Mod
Global Mod
Başlangıçta kısa düzyazı yazan Ruth Herzberg, 2021 ve 2022 yıllarında “Bir Erkekten Nasıl Mutsuz Olunur” ve “Mevcut Durum” romanlarını yayımladı. Hevesli okuyucular ve eleştirmenler onun mizah anlayışını ve beklenmeyene karşı hissini övüyorlar. Bir sonraki romanı bekleyenler Herzberg'in el yazısıyla çizilmiş, listelerden oluşan “A'dan Z'ye” grafik kitabına şaşıracaklar. Kitap sorusuna gelince şunu bilmek istiyoruz: Ruth Herzberg, küçükten büyüğe formdan bu küçük ölçekli metinlere nasıl ulaşıyorsunuz?

Ruth Herzberg: Burası çeşitli yaratıcı ilgi alanlarımın bir araya geldiği yer; sadece yazmıyorum, aynı zamanda çiziyorum. Dille, şekillerle, işaretlerle oynamayı seviyorum. Bu yüzden bu kitapta çok farklı yazımlar görüyorsunuz; büyük ve küçük, düz ve kıvrımlı. Düzyazı söz konusu olduğunda doğal olarak her şeyin tutarlı olmasını isterim, bu listelerde tamamen özgürdüm.

Başlangıçta uykuya dalmakta sorunlar yaşandı. Başkaları koyun sayar ya da düşünür, ben de düşüncelerimi rahatlayabileceğim bir yöne göndermek istedim. Böylece, tercihen A'dan Z'ye bireysel terimler için açıklamalar bulmaya başladım. İlk olanlar “şehir, ülke, nehir” kadar basitti; örneğin adlar veya içecekler. Sonra A'dan Z'ye yalnızlar gibi daha komik şeyler aramaya başladım. Bunlar örneğin yabancı, monomanyak ama aynı zamanda İsa ya da Tanrı. O zaman uyku artık bir seçenek değildi; Işığı açtım ve bu listelerin yanına oturdum. Çok eğlenceli.

Reklam | Okumaya devam etmek için kaydırın

Ve ilk kelime koleksiyonunu Instagram'a yüklediğimde Mikrotext'ten yayıncım iletişime geçti. Artık sonucu görebilirsiniz. Metinleri kısa olsa da format bakımından en büyük kitabımdır. A4 kağıda yazılan listelerimin karakteri, çağrışımsallığı, işçiliği korunmalı. Bazı terimler çok verimlidir. “Kapalı” için iki sayfaya ihtiyacım vardı, elveda, elveda, ade, amin, at, çöz, at, sil, siktir git, hafıza kaybı, ara ver… Bu A'nın sonu değil! Ayrıca “aldatma girişimleri” anahtar kelimesi söz konusu olduğunda inanılmaz sayıda dikkat dağıtma biçimiyle karşılaştım. Bunu sadece okumakla kalmayıp aynı zamanda kelimeleri kendiniz aramak istediğinizi hayal edebiliyorum.