mış ne eki ?

Ramazan

Global Mod
Global Mod
**“-mış” Ne Eki? Kişisel Bir Bakış ve Eleştirel Bir İnceleme**

Merhaba arkadaşlar! Bugün gündemimizde sıkça kullandığımız, ama bazen ne anlama geldiğini gerçekten düşündüğümüz “-mış” ekini ele alacağım. Kişisel olarak, bu ek her zaman bana biraz kafa karıştırıcı gelmiştir. Türkçenin dil bilgisi kuralları arasında yer alan bu ek, zaman zaman kendini ifade ederken neyi kastettiğimiz konusunda belirsizlik yaratabilir. Gerçekten ne ifade ediyor, neyi anlatmaya çalışıyoruz ve bu ek, dilde nasıl bir etki yaratıyor? Hem dilbilgisel hem de toplumsal açıdan eleştirilecek birçok yönü olduğunu düşünüyorum.

**“-mış” Ekinin Temel İşlevi ve Kullanımı

“-mış” eki, geçmişte gerçekleşmiş, ancak şimdiki zamanda bir şekilde öğrenilen ya da bilinen durumları ifade etmek için kullanılır. Örneğin, “O gitmiş” dediğimizde, gitmenin gerçekleştiğini ancak bunu dışarıdan bir gözlemci olarak öğrendiğimizi ifade ederiz. Bu anlamını kabul etmekle birlikte, bu ekin dilimizde neden bu kadar yaygın ve bazen de rahatsız edici bir kullanım biçimi haline geldiğini tartışmak istiyorum.

Bu ekin kullanımı, bazen düşünceyi netleştirmektense, belirsizleştiren, dolaylı bir anlatım biçimi oluşturur. Özellikle halk arasında sıkça duyduğumuz “Bunu duydum, o da şöyle yapmış” gibi cümlelerde, anlatıcı sanki bir olayın doğruluğundan tam emin değilmiş gibi bir izlenim yaratır. Bence, bu dolaylı ifade tarzı, bazen gerçekte ne olup bittiğini tam olarak anlatmaktan kaçınan bir yaklaşım olabilir.

**Erkeklerin Stratejik ve Çözüm Odaklı Yaklaşımı: “-mış” Ekine Karşı Bakış Açısı

Gelelim bu ekin kullanımına erkeklerin stratejik bakış açısından nasıl yaklaşıldığına. Erkeklerin yazılı ya da sözlü iletişimde daha çok çözüm odaklı ve doğrudan bir dil kullanmaya eğilimli olduklarını gözlemleyebiliyoruz. “-mış” eki, dolaylı bir anlatım biçimi olduğu için, stratejik ve çözüm odaklı bakış açısına pek uymuyor olabilir. Erkekler daha çok netlikten yana, belirsizlikten ise kaçınan bir dil kullanmaya eğilimli oldukları için, “-mış” ekini bazen gereksiz bulabilirler.

Örneğin, bir erkek lider, takımına bir görev verirken “Bunu böyle yapmanız gerekmiş” demek yerine, “Bunu şöyle yapmalısınız” şeklinde daha net ve direkt bir ifade kullanma eğilimindedir. Erkeklerin dilinde stratejik düşünme, genellikle ne yapması gerektiğini, hangi adımların atılması gerektiğini doğrudan ve açıkça belirtmekten geçer. Dolayısıyla “-mış” eki, stratejik planlamaya uygun olmayan, bir tür pasiflik yaratır gibi görülebilir.

Bu bakış açısıyla, “-mış” ekinin, çok fazla belirsizliği içinde barındıran ve dolaylı bir anlatım tarzı olduğundan, erkeklerin kullandığı dilde çok fazla yer bulmaması beklenebilir. Erkekler için dil, genellikle bir aksiyon aracıdır ve aksiyonlar da belirsizlikten uzak, net ve doğrudan olmalıdır.

**Kadınların Empatik ve İlişkisel Yaklaşımı: “-mış” Ekine Farklı Bir Bakış

Kadınların yazılı ve sözlü iletişimde ise genellikle daha empatik ve ilişkisel bir yaklaşım benimsediklerini söyleyebiliriz. Kadınlar, dilde daha fazla empati kurarak, başkalarının duygularını ve düşüncelerini anlamaya çalışarak iletişim kurar. Bu noktada, “-mış” ekinin kullanımı kadınlar için çok daha anlamlı olabilir. Çünkü bu ek, başkasından duyulan bir bilgiyi ifade ederken, doğrudan bir bilgi vermektense, dolaylı bir yol ile bir durumun aktarılmasına olanak tanır.

Kadınlar, ilişkisel bir bağ kurmak istediklerinde daha sık dolaylı anlatımlar kullanabilirler. Bu da, bir olayı başkalarından duymak veya gözlemlerine dayalı olarak aktarmak anlamına gelir. “-mış” eki, dolaylı anlatımların doğasına uygun olduğundan, kadınlar için daha rahat ve empatik bir anlatım biçimi olabilir. Bu, bazen daha fazla güven yaratabilir çünkü duydukları bilgiyi bir nevi başka bir kişinin gözünden anlatmış olurlar.

Kadınların, toplumsal ve duygusal bağlamda, olayları daha çok ilişkisel olarak değerlendirdiği göz önüne alındığında, “-mış” ekinin, bir durumu başkasının perspektifinden anlatmak için ideal bir araç olduğu söylenebilir. Bu ek, “duydum”, “öğrendim” gibi sözcüklerle tamamlanarak, iletişimde güven ve empati oluşturan bir yapı sunar.

**Gelecekte “-mış” Ekinin Kullanımı: Yeni Dönem, Yeni Yaklaşımlar?

Geleceğe yönelik tahminler yapacak olursak, “-mış” ekinin kullanımının giderek daha çok dijitalleşen dünyada nasıl bir evrim geçireceğini görmek ilginç olacaktır. İletişim biçimleri dijital platformlarda daha hızlı ve daha dolaylı hale geldikçe, bu ekin daha da yaygınlaşması söz konusu olabilir. Özellikle sosyal medya ve mesajlaşma uygulamaları gibi anlık geri bildirimlerin hızlıca verildiği ortamlarda, “-mış” eki, daha fazla kullanılabilir çünkü yazılı bir metin üzerinden duyduğumuz bilgiyi hızlıca aktarmak için oldukça kullanışlıdır.

**Sizce, gelecekte “-mış” ekinin daha yaygın kullanımı toplumsal ilişkileri nasıl etkileyecek?** Erkeklerin daha stratejik ve doğrudan, kadınların ise daha empatik ve dolaylı dil kullanmaları arasında bu ekin rolü nasıl şekillenecek?

Düşüncelerinizi paylaşın, birlikte tartışalım!