Kaç tane Çorumlu var ?

Sevecen

New member
Kaç Tane Çorumlu Var? Sayılardan Mizaha, Mizahdan Hayata…

Arkadaşlar selam! Hani bazen akşam oturup çay içiyorsun, birden biri geliyor ve “Ya Çorum’da leblebi mi çok, Çorumlu mu?” diye soruyor. İşte o an, beynimiz bir NASA üssüne dönüşüyor. Kimimiz hesap makinesine sarılıyor, kimimiz empati yapıp “Acaba kaç tane Çorumlu komşum var?” diye düşünüyor. Sonuçta ortada koca bir gizem var: **Dünyada kaç tane Çorumlu var?**

Şimdi gelin bu konuyu biraz kafa ütüleyerek, biraz kahkaha attırarak masaya yatıralım.

---

Erkeklerin Stratejik Çorumlu Sayma Operasyonu

Erkekler bu işte strateji uzmanı. Mesela bir adam çıkıyor, “Kardeşim önce TÜİK verilerine bakalım. Çorum’un nüfusu şu kadar, göç eden bu kadar, gurbette olan şu kadar… Hesapladım, 1 milyon 234 bin 678 Çorumlu var.”

Hatta işi daha da ileri götürüp Excel tablosu açanlar var. Satır 1: Çorum merkez. Satır 2: Sungurlu. Satır 3: Almanya’daki Çorumlular… Derken ortaya Excel değil, neredeyse Çorum Ansiklopedisi çıkıyor.

Ama erkeklerin bu matematik sevdası işin ruhunu kaçırıyor bence. Çünkü mesele sadece sayıda değil; mesele, “Kaç Çorumlu bir araya gelirse düğün başlar?” sorusunda!

---

Kadınların Empatik Çorumlu Sayımı

Kadınlara soruyorsun, “Kaç tane Çorumlu var?” diye. Verdikleri cevap çok başka:

“Benim kaynım Çorumlu, en yakın arkadaşım Çorumlu gelin aldı, apartmanda da bir teyze var, ay o da Çorumluymuş… Valla bence Çorumlular her yerde!”

Sayısal veri yok, ama insana dokunan bir anlatım var. Çorumlu, bir sayı değil, bir hikâye oluyor onların gözünde. Çorumlu = düğünlerde oynayan, misafirperver, leblebiyi avuç avuç ikram eden insanlar… Kadınların yaklaşımıyla mesele, soğuk bir nüfus sayımı değil, sıcacık bir mahalle sohbetine dönüşüyor.

---

Çorumlu Leblebisiyle Hesap Yapmak

Şimdi biraz yaratıcılığa girelim. Diyelim ki Çorumlu sayısını leblebi üzerinden hesaplıyoruz. Her Çorumlu, günde ortalama 50 leblebi yiyor olsun. Yılda 18.250 leblebi eder. Çorum’daki toplam leblebi üretimini yıllık 500 milyon adet varsayarsak… Çarp, böl, çıkar, ekle… Ortaya yaklaşık 27 bin Çorumlu çıkar.

Ama işte bu hesap, her leblebi sevenin Çorumlu olduğu yanılgısını doğurur. Çünkü İstanbul’da da leblebi çıtlayan var, Edirne’de de. Yani “Leblebiyi kim yer?” sorusu, “Kaç tane Çorumlu var?” sorusundan daha karmaşık.

---

Çorumlu Esprileriyle Dünya Haritası

Bilen bilir, gurbetçiler arasında “Çorumlular kolonisi” diye bir şey var. Almanya’nın bir köyüne gidiyorsun, tabelada yazmıyor ama içeride nüfusun yarısı Çorumlu. Hollanda’da tarlada çalışan mı ararsın, Fransa’da dönerci mi… Her yerde bir Çorumlu var.

Dünya haritası açsan, kırmızı toplarla işaretlesen, “Burada Çorumlu var!” diye, inan harita kıpkırmızıya döner. Bir arkadaşım diyor ki: “NASA uydularına baksak, gece ışıkları Çorumluların yoğunlaştığı bölgelerde daha parlaktır.” Kim bilir, belki de haklıdır!

---

Çorumlu ve Forumdaşların Katkısı

Bu konuyu forumda tartışmaya açmak aslında tam da olması gereken şey. Çünkü kaç tane Çorumlu olduğunu biz değil, forumdaşlar çözer. Herkes kendi çevresini, kendi gözlemini yazacak. Birisi çıkıp, “Bizim apartmanda 3 daire Çorumlu, hesapladım apartmanın %25’i Çorumlu.” diyecek. Başka biri, “Bizim dükkâna her gün 7 Çorumlu uğruyor, demek ki Çorumlular ekonominin bel kemiği.” yorumunu getirecek.

Kadın forumdaşlarımız daha duygusal yaklaşacak: “Benim komşu Hatice Abla var, Çorumlu. Öyle güzel börek yapar ki, sayısını bilmem ama gönlümdeki Çorumluların yeri apayrı!”

Erkek forumdaşlarımızsa sahaya ölçüm cihazıyla girecek: “Kardeşim, TÜİK’in PDF’ini buldum, bak sana sayfa 42’den tablo atıyorum!”

---

Peki, Gerçekten Kaç Tane Çorumlu Var?

İşin matematiğine gelirsek, Çorum’un nüfusu 500-600 bin civarında. Yurtdışına göç edenler, İstanbul, Ankara, İzmir gibi şehirlere yerleşenler derken toplamda 1 milyonun üzerinde bir Çorumlu olduğu tahmin ediliyor.

Ama gerçek şu: Rakamlar değişse de, Çorumluların enerjisi değişmiyor. Bir düğünde göbek atan, bir sohbette fıkra patlatan, bir otobüste leblebi dağıtan Çorumlu, kaç kişi olursa olsun etrafına neşe saçıyor.

---

Forumdaşlara Açık Çağrı

Şimdi asıl mesele: Sizce kaç tane Çorumlu var?

Sayısal verilerle mi gelirsiniz, yoksa komşuluk hikâyeleriyle mi? Bir Excel tablosu mu paylaşırsınız, yoksa “Bizim Hatice Abla börek açtı” diye mi yazarsınız?

Ben topu size atıyorum. Hem kahkaha atalım, hem de belki gerçekten bir “Forum TÜİK’i” çıkarırız ortaya. Kim bilir, belki de bu başlık tarih yazacak: **“Kaç tane Çorumlu var?”** sorusuna en kapsamlı cevap burada olacak.

Haydi bakalım, forumun en yaratıcı, en eğlenceli yorumlarını bekliyorum. Çünkü mesele sadece sayı değil, mesele muhabbet!