semaver
New member
Yaşanan bir hayli olumsuz gelişmeye karşın, ülkemizin yerli savunma endüstrimiz son senelerda hakikaten hayran bırakan başarılara imza atıyor. Yerli üretim savunma sistemlerimizi oluşturmada büyük rol oynayan Akıncı TİHA yani Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı, sahip olduğu yüksek teknoloji yardımıyla hepimizi inançta hissettiriyor.
Bayraktar Akıncı olarak da anılan Akıncı TİHA, sırf kendisi yerli üretim olmakla kalmıyor; kullandığı mühimmat, füze, bomba ve yer denetim istasyonuyla da büsbütün bize ilişkin. Hem Türk Silahlı Kuvvetleri tarafınca kullanılan tıpkı vakitte dünyanın bir epey farklı ülkesinin ordusuna da ihraç edilen Akıncı TİHA’nın öne çıkan özelliklerine yakından bakalım ve sahip olduğu teknolojiyi biraz daha yakından tanıyalım.
Bilmeyenler için, Akıncı TİHA nedir?
Havacılık ve savunma kesiminde hizmet veren Baykar Teknoloji şirketi tarafınca üretilmiş olan Bayraktar Akıncı ya da daha epey bilinen ismiyle Akıncı TİHA, yüksek irtifa uzun dayanıklılık sınıfında üretilmiş olan bir taarruzi insansız hava aracıdır. Yerli üretim olan Akıncı TİHA, birinci kere 2019 yılında havalanmış ve 2021 yılının Ağustos ayında Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girmiştir.
Akıncı TİHA, 2009 yılında üretilmiş olan Bayraktar TB2 insansız hava aracının bir üst modelidir. Sahip olduğu elektronik dayanak podu, mani tespit radarı, uydu haberleşme sistemi ve sentetik açıklı radar üzere bir fazlaca farklı teknoloji yardımıyla kolaylıkla denetim edilebiliyor ve bombardıman icrası yardımıyla savaş uçaklarının yükünü hafifçeletiyor.
Bir tek hava aracının yerli üretim olması elbette genel kullanım için kâfi değildir. Bu niçinle Akıncı TİHA’nın yer denetim istasyonu da Baykar Teknoloji tarafınca geliştirilen yerli üretimdir. Akıncı TİHA’nın kullandığı L-UMTAS, Kanatlı Güdüm Kiti (KGK)-MK-82, MAM-C, MAM-L, SOM-A, MK-81, MK-82, MK-83, Gökdoğan, Bozdoğan, Bozok, Cirit üzere tüm bombalar, mühimmatlar ve füzeler de yerli üretimdir.
Akıncı TİHA uçuş özellikleri:
Akıncı TİHA teknik özellikleri:
Bayraktar Teknoloji şirketi tarafınca üretilmiş olan Bayraktar TB2, kendine özel bütünleşik ağ tabanlı bir sisteme sahiptir. Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma ve Emniyet Müdürlüğü tarafınca faal olarak kullanılan TB2, 400 bin saatten çok kullanılmıştır. Katar, Ukrayna, Azerbaycan üzere bir epeyce farklı ülke tarafında da kullanılmaktadır. Teknik özellikleri şöyle;
Bayraktar Teknoloji şirketi tarafınca üretilmiş olan Bayraktar DİHA otomatik rota takibi, çember atma, konuta dönüş modu, amaç takibi üzere bir fazlaca farklı moda sahip olan bir uçuş denetim sistemi kullanmaktadır. Otonom iniş, otonom kalkış ve yarı otonom seyir uçuşu üzere özellikler ise onu çağdaş dünyada öne çıkarıyor. Teknik özellikleri şöyle;
Bayraktar Teknoloji şirketi tarafınca üretilmiş olan Bayraktar Küçük İHA, ülkemizin birinci küçük robot hava aracı sistemidir. Birinci defa 2007 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri tarafınca kullanılmaya başlamıştır. Büyük insansız hava araçlarının ulaşmakta zorlandığı coğrafik ve meteorolojik şartlarda kullanılmak üzere geliştirilmiştir. Teknik özellikleri şöyle;
Bayraktar Akıncı olarak da anılan Akıncı TİHA, sırf kendisi yerli üretim olmakla kalmıyor; kullandığı mühimmat, füze, bomba ve yer denetim istasyonuyla da büsbütün bize ilişkin. Hem Türk Silahlı Kuvvetleri tarafınca kullanılan tıpkı vakitte dünyanın bir epey farklı ülkesinin ordusuna da ihraç edilen Akıncı TİHA’nın öne çıkan özelliklerine yakından bakalım ve sahip olduğu teknolojiyi biraz daha yakından tanıyalım.
Bilmeyenler için, Akıncı TİHA nedir?
Havacılık ve savunma kesiminde hizmet veren Baykar Teknoloji şirketi tarafınca üretilmiş olan Bayraktar Akıncı ya da daha epey bilinen ismiyle Akıncı TİHA, yüksek irtifa uzun dayanıklılık sınıfında üretilmiş olan bir taarruzi insansız hava aracıdır. Yerli üretim olan Akıncı TİHA, birinci kere 2019 yılında havalanmış ve 2021 yılının Ağustos ayında Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girmiştir.
Akıncı TİHA, 2009 yılında üretilmiş olan Bayraktar TB2 insansız hava aracının bir üst modelidir. Sahip olduğu elektronik dayanak podu, mani tespit radarı, uydu haberleşme sistemi ve sentetik açıklı radar üzere bir fazlaca farklı teknoloji yardımıyla kolaylıkla denetim edilebiliyor ve bombardıman icrası yardımıyla savaş uçaklarının yükünü hafifçeletiyor.
Bir tek hava aracının yerli üretim olması elbette genel kullanım için kâfi değildir. Bu niçinle Akıncı TİHA’nın yer denetim istasyonu da Baykar Teknoloji tarafınca geliştirilen yerli üretimdir. Akıncı TİHA’nın kullandığı L-UMTAS, Kanatlı Güdüm Kiti (KGK)-MK-82, MAM-C, MAM-L, SOM-A, MK-81, MK-82, MK-83, Gökdoğan, Bozdoğan, Bozok, Cirit üzere tüm bombalar, mühimmatlar ve füzeler de yerli üretimdir.
Akıncı TİHA uçuş özellikleri:
- 40 bin feet uçuş irtifası
- Havada kalış müddeti 24 saat
- Çift yedekli LOS
- Çift yedekli SATCOM
- Tam otomatik uçuş denetim sistemi
- Triple Redundant olarak isimlendirilen üç yedekli otopilot sistemi
- Yer sistemlerine bağlı olmadan otomatik iniş ve kalkış yapma özelliği
- GPS kullanması olmadan dahili sensör füzyonu kullanarak seyir
- İnsan denetimi olmadan tam otomatik rota takibi ve seyir
- Sensör füzyonu ile otomatik olarak hassas iniş ve kalkış
- İnsan denetimi olmadan park etme
- Yarı otonom uçuş modu
- Yanılgı toleransına sahip üç yedeği bulunan sensör füzyonu
- Çapraz yedek takviyeli yer denetim istasyon sistemi
- Özgün yedeklere sahip servo aktüatör üniteler
- Özgün yedeklere sahip lityum tabanlı batarya üniteleri
- NATO onaylı Spek ACE-III Şeltır
- Gelişmiş telsiz sistemleri
- Akıncı TİHA denetimi için pilot konsolu
- İstasyon içi konuşma sistemleri
- faydalı yük denetimini sağlayan için operatör konsolu
- İmaj kıymetlendirme konsolu
- Rack tip olarak isimlendirilen kabinler
- Gelişmiş güç sistemleri
- Özel filtreler
- Denetim edilebilen güç kaynağı üniteleri
- Özel olarak geliştirilmiş askeri tipte iki klima ünitesi
- NBC filtre sistemi
Akıncı TİHA teknik özellikleri:
- LOS & BLOS haberleşme menzili
- 30 bin feet operasyonel irtifa
- 40 bin feet azamî irtifa
- 1500 kilogram faydalı yük kapasitesi
- Simultane EO/IR/LD, Çok Gayeli AESA Radar & SIGINT ISR
- Lazer güdümlü akıllı mühimmatlar ve uzun menzilli füzeler
- 2 x 750 HP yahut 2 x 450 HP Turboprop Motor itki tipi
- Piste otomatik olarak iniş ve kalkış
- 6 bin kilogram azamî kalkış yükü
- 24 saat havada kalış
- 20 metre kanat açıklığı
- 4.1 metre yükseklik
- 12.2 metre yükseklik
- 150 knots seyir suratı
- 195 knots azamî sürat
- Bayraktar TB2
- Bayraktar DİHA
- Bayraktar Küçük İHA
Bayraktar Teknoloji şirketi tarafınca üretilmiş olan Bayraktar TB2, kendine özel bütünleşik ağ tabanlı bir sisteme sahiptir. Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma ve Emniyet Müdürlüğü tarafınca faal olarak kullanılan TB2, 400 bin saatten çok kullanılmıştır. Katar, Ukrayna, Azerbaycan üzere bir epeyce farklı ülke tarafında da kullanılmaktadır. Teknik özellikleri şöyle;
- Operasyonel irtifa 18 bin feet
- Azamî irtifa 25 bin feet
- Azamî hava kalış mühleti 27 saat
- Triple Redundant olarak isimlendirilen 3 yedekli otopilot sistemi
- Tam otomatik iniş ve kalkış
- GPS kullanması olmadan dahili sensör füzyonu kullanarak seyir
Bayraktar Teknoloji şirketi tarafınca üretilmiş olan Bayraktar DİHA otomatik rota takibi, çember atma, konuta dönüş modu, amaç takibi üzere bir fazlaca farklı moda sahip olan bir uçuş denetim sistemi kullanmaktadır. Otonom iniş, otonom kalkış ve yarı otonom seyir uçuşu üzere özellikler ise onu çağdaş dünyada öne çıkarıyor. Teknik özellikleri şöyle;
- Haberleşme menzili 150 km
- Seyir suratı 45 – 50 knot
- Azamî sürat 80 knot
- Operasyonel irtifa 9 bin feet
- İrtifa tavanı 12 bin feet
- Havada kalma müddeti 12 saat
- Kanat açıklığı 5 metre
- Uzunluk 1.5 metre
- Azami kalkış yükü 30 kg
- faydalı yük kapasitesi 5 kg
Bayraktar Teknoloji şirketi tarafınca üretilmiş olan Bayraktar Küçük İHA, ülkemizin birinci küçük robot hava aracı sistemidir. Birinci defa 2007 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri tarafınca kullanılmaya başlamıştır. Büyük insansız hava araçlarının ulaşmakta zorlandığı coğrafik ve meteorolojik şartlarda kullanılmak üzere geliştirilmiştir. Teknik özellikleri şöyle;
- Haberleşme menzili 15 km
- Seyir suratı 30 – 40 knot
- Havada kalma mühleti 60 – 80 dakika
- Kanat açıklığı 2 metre
- Uzunlu 1.2 metre
- Otomatik iniş ve kalkış
- Operasyonel irtifa 2 bin feet
- 2 eksen gündüz ve gece kamerası
- Fırçasız elektrik motorlu itki