Bir roman yazarken kafanızda resimler var mıydı?

SULTAN

Global Mod
Global Mod
Film ve edebiyat insanları Pazartesi günü Books@Berlinale'de bir araya gelecekler. Bu, çekim için uygun olabilecek kitapları tanıtmakla ilgilidir. Yaklaşık 120 başvuru vardı, Berlinale Ortak Yapım Pazarı etkinliği için on başlık seçildi. Bunlardan biri “Ne Olabileceğiniz” (Hanser Verlag) romanı. Yazar Clemens Böckmann'a soruyoruz: Yazarken kafanızda zaten fotoğraflarınız var mı?

Clemens Böckmann: Tabii ki, yazarken her zaman resimler vardır. Zaten film yaptım. Ancak bu özel hikayeyi bir kitap olarak anlatmak benim için önemliydi çünkü edebiyatın resim yaratmanın farklı yolları var. Aynı zamanda Stasi adına seks işçisi olan bir kadının hikayeleri ve anıları ile ilgilidir.

Bu hikayede, GDR hakkında daha geniş bir hikayede yer almamış olabilecek fasetlerin görünür olduğunu buldum – kürk ve lüksün bir resmi, şehvetli bir şekilde, aynı zamanda serbest yaşam. Bu, GDR'den şimdiye kadar bildiğim resimlere uymadı, bu da beni gerçekten kumaştan rahatsız etti. Yani aslında tamamen farklı bir hikayeydi – bazen kafamda hiçbir resim yoktu. Söylediklerim, tanınmış filmleri “Diğerlerinin Hayatı” veya “Weissensee” serisi gibi Stasi temalarıyla gerçekten eşleştirmiyor. Bu, rekabete girmezseniz yazarken büyük bir özgürlük yaratmanızı sağlar.

Bu hayata şimdiki zamandan bir göz atmak benim için de önemliydi. Tarihin dışına bakmaktan farklıdır. Kendimi yazma konusunda açmam gereken bir dünyaydı. Biyografik bağlamımla bana yakından kapalı olan bir kumaş. Edebi ile bu dünyaları açmanın başka yollarına sahip olduğunuz anlamına gelir. Bu, gerçeklikle kırılabilecek yeni görüntüler yaratır, ancak aynı zamanda gerçekte yaratılan bir şeyi ortaya çıkarır.

Yayıncı kitabı toplantıda sundu. Kitabımın nasıl kaydedildiğini görmek heyecan verici buluyorum. Bence malzemeden çok farklı filmler yapabilirsiniz.