Yeni roman “Frankie”: Leo & Gutsch artık bir kedi olarak yazıyor

SULTAN

Global Mod
Global Mod
Ev
Kültür
Yeni roman “Frankie”: Leo & Gutsch artık bir kedi olarak yazıyor

Jochen Gutsch ve Maxim Leo’nun yeni kitabı hem çok komik hem de oldukça ciddi. Bir adam ortadan kaybolmak ister, bir hayvan onu kurtarır.

Cornelia Geissler

Yazar ikilisi Jochen Gutsch ve Maxim Leo

Yazar ikilisi Jochen Gutsch ve Maxim Leo Peter Rigaud

Belki de hayvanların konuşabildiğini anlamak için aşırı bir durumda olmak gerekir. Jochen Gutsch ve Maxim Leo, Richard Gold ile kedi Frankie’yi bir araya getiriyor. Bu ikiniz için de bir ölüm kalım meselesi. Yazarlar “Frankie” romanını hayvanın bakış açısıyla yazdılar.

Uzun süredir inançsız bir şekilde özgürce yaşayan, günlerini gururlu bir sincapla geçiren erkek kedi, huysuz bir sincapla aynı daireyi paylaşmaya karar verir. Romanda soyadını yalnızca “hikayemde kimsenin Richard olarak adlandırılmasını istemediği” için kullanıyor. Okuyucular arasındaki Richards’ın üzülmesine gerek yok. Frankie isme “bok” dese de, taşıyıcı için üzülüyor ve kendisine verilen bir sürü aptal ismi listeliyor.

Tom Hanks gibi bir adam

İnsanı, karısını trajik bir şekilde kaybettikten sonra kendini öldürmek isteyen ama bunu yapması her zaman engellenen İsveçli yazar Fredrik Backman’ın icat ettiği “Ove adlı adam” gibi bir şey olarak düşünebilirsiniz. Hikaye, en son Tom Hanks ile olmak üzere iki kez filme alındı. Bu durumda yapım şirketinin bir de isim fobisi vardı; filmdeki karakterin adı Otto’dur. Altına da kötü şeyler olmuş, o da tavana ip bağlamış. Esnemek için bir sebep yok: Bu kitap hakkında bu kadar orijinal olan adam değil, insan davranışı ve hayvan dili görüşü. Frankie bir agnostik ve hedonisttir.

Okurken, Leo ve Gutsch için birlikte yazmanın nasıl bir şey olduğunu hayal edebilirsiniz. Diyaloglarda ve sahnelerde şakayı adım adım değiştiriyorlar, sanki birlikte her zaman en iyisini almaya çalışıyorlarmış gibi. Garip kısaltmalarla oynuyorlar (SVW, “standart prosedür” anlamına geliyor) ve insan dünyasından tuhaf eğitim yöntemleri alıyorlar (örneğin, erkek kedi, anaokullarında denenmiş ve test edilmiş “sessiz tilki” ile tedavi ediliyor). Ayrıca, yine komik olan kısa ve öz bir sözle insan ve hayvan arasındaki gidip gelmeyi aniden keserler. Bu arada, bir kadın karakter Frankie’ye “benim küçük kakam” dediğinde, bunu Rusça ve sevgiyle söylüyor.

Çizgi roman “Frankie” nin karanlık Haberin Detaylarıı genellikle beklenmedik bir şekilde ileriye doğru ilerliyor. Depresyonla uğraşıyor. Yazarlar, can alıcı şeyleri söylemeyi en zeki hayvan olan köpeğe bırakıyorlar. İkilinin akıllıca bir kararıyla kedi ve köpek insanları birbirinden ayrılma eğilimine girer.

Jochen Gutsch, Maxim Leo: Frankie. Roman. Penguen, 200 sayfa, 22 Euro

okuma 23 Nisan, 18:00, RBB yayın salonu, Masurenallee 8