Wilhelm Hauff'un “Soğuk Kalp”i nasıl günümüz için bir çizgi roman haline geliyor?

SULTAN

Global Mod
Global Mod
Wilhelm Hauff'un karanlık peri masalı “Soğuk Kalp” uzun zamandır resimli kitap baskılarında mevcuttu ve artık çizgi roman olarak da mevcut. Sascha Hommer çizdi ve yazdı, kitap Berliner Reprodukt-Verlag tarafından yayımlandı. Perşembe günü bunu Pablo Neruda Bölge Merkez Kütüphanesinde sunacak. Bilmek istiyoruz: Bu eski hikaye sizin için ne ifade ediyor ve bir çizgi romanı nasıl okursunuz?

Sascha Homer: Bunu ilk başta edebiyat okumak gibi düşünebilirsiniz. Yazar, bu durumda ben, öne oturuyor ve ondan metinleri okuyor. Bunlar konuşma balonları, onları farklı seslerle okumaya çalışıyorum. Bazen oldukça komik olabiliyor ama bu metinle daha çekingen konuşuyorum çünkü hikaye oldukça ciddi. Ancak çizgi romanlar görüntü ve metin arasındaki bağlantıyla ilgili olduğu için resim gösteriyorum. Projektörle duvara fırlatılıyorlar. Ayrıca sesleri çok ihtiyatlı bir şekilde kullanıyorum.

Çalışmalarımda görüntü ön plandadır. Elbette ben de yazıyorum; “Kalten Herz”le bu bir uyarlama. Wilhelm Hauff'un masallarını, metin ve görsellerden oluşan melez bir araç olan çizgi romanlara çevirmeye çalıştım. Orijinalin biraz eski moda dilini beğendim; onu radikal bir şekilde modernleştirmek istemedim. Benim versiyonumda hikaye daha önce de Kara Orman'da geçiyor; Sadece birkaç şeyi basitleştirerek günümüz okurları için daha anlaşılır hale getirdim.

Sascha Hommer'ın “Soğuk Kalp” kitabından bir sayfa (Reprodukt Berlin, 160 sayfa, 24 euro)Sascha Homer

Hauff'un metni yoruma açıktır. Uzun zamandır Hamburg'da yaşamama rağmen Kara Orman'da büyüdüm. Benim için bu biraz da kendi kökenlerimin incelenmesiydi. Hauff, 1800 civarında şu anda değişim geçirmekte olan bir toplumu anlatıyor. Hollanda'nın başkenti oraya varıyor, tüccarlar Kara Orman'dan Hollanda'ya odun gönderiyor. Sonuç olarak kömür yakma gibi geleneksel meslekler yok oluyor.

Bugün Almanya'da ekonomide benzer bir çalkantı durumuyla karşı karşıyayız. Bir kişinin hayattaki yoluna, kariyerine veya insanlığına nasıl karar vereceği sorusu da var. Cinsiyet oranı da rol oynuyor. Orijinalinde o kadar iyi olduğunu düşünmüyorum, bu yüzden biraz ayarlamaya çalıştım.

Komik okuma 31 Ekim, 19:00, Pablo Neruda Bölge Merkez Kütüphanesi, Frankfurter Allee 14A. giriş ücretsiz