TSMC, ABD’deki Birinci Çip Fabrikasını Açtı

semaver

New member
Uzun yıllardır çabucak her kategoride teknolojik eser üretimi sıklıkla Çin topraklarında gerçekleşirken, ABD, yakın vakitte duyurduğu bir program ile bu durumu bozmayı hedeflemişti. Geçtiğimiz aylarda teknoloji şirketlerini ABD’de üretime davet etmek için bir hibe programı da hazırlamıştı.

Bugün, bu programa dahil olan Tayvan merkezli çip üreticisi TSMC’den büyük haberler geldi. TSMC, ABD Lideri Joe Biden, Apple CEO’su Tim Cook ve NVIDIA CEO’su Jensen Huang’ın iştirakiyle Arizona’daki birinci üretim tesisini açtı.

Tesiste son teknoloji üretim 2024’te başlayacak:

TSMC’nin Phoenix kentinde bulunan üretim tesisi, aslında Arizona’ya ulaşan birinci son teknoloji yarı iletken üretim ekipmanlarının tesise varmasının kutlamasıydı. TSMC, tesisteki üretimin 2024 yılında başlayacağını deklare etti.

aynı vakitte TSMC’nin bugün açılan tesisinde 4 nm teknolojisi ile üretim yapılacağı belirtildi. Çiplerdeki transistör aralığını belirleyen bu paha, ne kadar düşük olursa o kadar yüksek performans sunulmasını sağlıyor. 4 nm, günümüz çipleri için son teknoloji sıfatını taşıyor.

Fakat asıl duyuru tesisin açılışı değildi: TSMC, ABD’ye yatırımını 12 milyar dolardan 40 milyar dolara çıkarıyor:

TSMC’nin büyük isimlerin iştirakiyle yaptığı merasim, aslında birinci tesisten daha kıymetli açıklamalara mesken sahipliği yaptı. Dünyanın en büyük çip üreticisi, Arizona eyaletinde yapacağı yatırımı 12 milyar dolardan 40 milyar dolara çıkaracağını deklare etti.

aynı vakitte şirket, Arizona’ya kurulacak ikinci tesisini de duyurdu. 2026 yılında üretime başlaması planlanan bu tesisin 3 nm teknolojisi ile çip üretimi yapacağı belirtildi.

TSMC’nin yeni yatırımı, ABD tarihli en büyük dış yatırımlardan birisi olacak.

Peki TSMC’nin ABD’de üretilen çiplerini kimler kullanacak?

TSMC’nin ABD’de ürettiği çipler, tüm ABD’li teknoloji devleri tarafınca kullanılacak. Apple’ın iPhone ve MacBook’larında, NVIDIA’nın ve AMD’nin ekran kartlarında, Intel’in işlemcilerinde ve fazlaca dahasında, artık ABD üretimi çipler bulunacak.

bir daha de ABD’deki üretim ‘son teknoloji’ olmayacak:

TSMC, ABD’de 2024’te 4 ve 2026’ta 3 nm üretime başlamayı hedefliyor fakat bu, ABD’nin en üst seviye teknoloji üretimine sahip olmayacağı manasına da geliyor. Çünkü TSMC, Asya’daki fabrikalarında 2025 yılından itibaren 2 nm üretime geçmeyi hedefliyor.