Tdk Özgeçmiş Nasıl Yazılır ?

Ramazan

Global Mod
Global Mod
TDK Özgeçmiş Nasıl Yazılır?

Özgeçmiş, bir kişinin hayatı boyunca elde ettiği eğitim, iş deneyimi, beceriler ve başarılarını özetleyen bir belgedir. İş başvuruları ve çeşitli resmi işlemler için büyük önem taşıyan özgeçmişin yazımı, doğru format ve içerik ile yapılmalıdır. Türk Dil Kurumu (TDK) özgeçmişin doğru yazımı konusunda bazı kurallar belirlemiştir. Bu makalede, TDK özgeçmiş yazımına dair ipuçları ve dikkat edilmesi gereken noktalar ele alınacaktır.

Özgeçmiş Nedir?

Özgeçmiş, Latince kökenli "curriculum vitae" teriminin Türkçe karşılığıdır. Bir kişinin hayatı boyunca kazandığı deneyim, eğitimi, becerileri ve diğer kişisel bilgilerini içeren bir belge olarak tanımlanabilir. Özgeçmiş, iş başvurularında, akademik başvurularda, resmi kurumlara yapılacak başvurularda sıklıkla istenen bir belgedir. Özgeçmişin amacı, başvuran kişinin geçmişteki tecrübelerini ve yetkinliklerini en iyi şekilde ortaya koymaktır.

TDK Özgeçmiş Yazım Kuralları

Türk Dil Kurumu, özgeçmişin yazımına dair bazı temel kurallar belirlemiştir. Özgeçmişin yazımında dikkat edilmesi gereken unsurlar arasında dil bilgisi kurallarına uygunluk, netlik ve sade bir dil kullanımı öne çıkmaktadır. TDK'ye göre, özgeçmiş yazarken şu kurallara dikkat edilmelidir:

1. Kişisel Bilgiler

Özgeçmişin ilk bölümü, kişisel bilgileri içermelidir. Bu bölümde yer alması gereken bilgiler şunlardır:

- Ad ve soyad

- Doğum tarihi ve yeri

- İletişim bilgileri (telefon numarası, e-posta adresi)

Kişisel bilgilerin doğru ve güncel olması oldukça önemlidir. Ayrıca, bilgilerin sırasıyla sunulmasına özen gösterilmelidir.

2. Eğitim Bilgileri

Eğitim bilgileri, özgeçmişin ikinci bölümünü oluşturur. Bu bölümde eğitim aldığınız okullar ve aldığınız diplomalar sıralanmalıdır. Eğitim bilgilerinizi yazarken şu unsurlara dikkat edilmelidir:

- Okul adı, bölümü ve mezuniyet yılı

- Eğitiminizle ilgili herhangi bir ödül veya başarı

Eğitim bilgilerinizi en son aldığınızdan başlayarak ters kronolojik sırayla sıralamanız gerekmektedir. Ayrıca, eğitim bilgilerinizi yazarken açık ve anlaşılır bir dil kullanmalısınız.

3. İş Deneyimi

Özgeçmişin en önemli kısımlarından biri iş deneyimidir. İş deneyimlerinizi anlatırken hangi işlerde çalıştığınızı, hangi görevlerde bulunduğunuzu ve bu görevlerde kazandığınız becerileri vurgulamalısınız. İş deneyimi bölümünde aşağıdaki bilgilere yer verilmelidir:

- Çalıştığınız kurum adı

- Göreviniz ve pozisyonunuz

- Çalışma dönemi (başlangıç ve bitiş tarihleri)

- Görev tanımlarınız ve elde ettiğiniz başarılar

İş deneyimlerinizi de eğitim bilgileri gibi ters kronolojik sırayla yazmalısınız.

4. Yetenekler ve Beceriler

Bu bölümde, iş hayatınızda ve kişisel gelişiminizde kazandığınız yetenekleri sıralayabilirsiniz. Bu yetenekler, yazılım bilgisi, dil bilgisi, liderlik becerileri, iletişim yetenekleri gibi çeşitli alanlarda olabilir. Özgeçmişinizde yer verebileceğiniz becerilerden bazıları şunlardır:

- Bilgisayar programları ve yazılımlarına olan hakimiyet

- Yabancı dil bilgisi

- İletişim ve liderlik becerileri

- Takım çalışmasına yatkınlık

5. Referanslar

Özgeçmişin sonunda, başvurduğunuz pozisyon için referans gösterebileceğiniz kişiler hakkında bilgi verebilirsiniz. Ancak, referanslar kısmı genellikle isteğe bağlıdır. Eğer referanslarınızı belirtmek isterseniz, kişilerin isimlerini, unvanlarını ve iletişim bilgilerini yazmanız gerekir.

TDK’ye Göre Özgeçmiş Yazımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

TDK, özgeçmiş yazımında dikkat edilmesi gereken dil bilgisi kurallarına da işaret eder. Özgeçmiş yazarken dikkat edilmesi gereken bazı dil bilgisi kuralları şunlardır:

1. Dil Bilgisi Kuralları

- Özgeçmişinizde dil bilgisi kurallarına uygun yazmaya özen gösterin. Yazım yanlışları ve dil bilgisi hataları, profesyonelliğinizi olumsuz bir şekilde etkileyebilir.

- Özgeçmişinizde noktalama işaretlerini doğru bir şekilde kullanın. Özellikle virgül, nokta ve iki nokta üst üste gibi işaretler, yazınızın okunabilirliğini artırır.

2. Kısa ve Öz Olun

- Özgeçmişinizin uzunluğu genellikle 1-2 sayfa arasında olmalıdır. Gereksiz detaylardan kaçınarak sadece en önemli bilgileri paylaşmalısınız. Uzun ve karmaşık cümlelerden kaçının. Kısa, öz ve anlaşılır bir dil kullanarak okuyucunun dikkatini çekebilirsiniz.

3. Aktif Dil Kullanımı

- Özgeçmişinizde pasif dil yerine aktif bir dil kullanmaya özen gösterin. Aktif dil, okuyucunun dikkatini çeker ve daha etkili bir izlenim bırakır. Örneğin, "Proje yönettim" yerine "Projeyi başarıyla yönettim" şeklinde cümleler kurabilirsiniz.

TDK Özgeçmiş Yazarken Sık Yapılan Hatalar

Özgeçmiş yazarken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar, başvurulan işe yönelik olarak özelleştirilmelidir. Ancak genellikle yapılan bazı hatalar da vardır. Bu hatalar, özgeçmişin profesyonellikten uzak görünmesine neden olabilir. İşte TDK’ya göre sık yapılan bazı özgeçmiş yazım hataları:

1. Yazım Hataları

Özgeçmişte yapılan yazım hataları, başvurulan işe olan ciddiyetinizi olumsuz bir şekilde etkiler. TDK’ye uygun yazım kurallarına dikkat etmek, olası yazım hatalarını önler.

2. Yanıltıcı Bilgiler

Özgeçmişte yer alan bilgilerin doğru olması son derece önemlidir. Gerçek olmayan bilgiler vermek, başvurulan iş yerinde olumsuz bir izlenim yaratır ve güven kaybına yol açar.

3. Aşırı Detaya Girme

Özgeçmiş, gereksiz bilgilerle dolu olmamalıdır. Her bir bilgi, başvurduğunuz pozisyonla ilişkili olmalıdır. Aksi takdirde, özgeçmiş gereksiz ve dağınık bir hale gelebilir.

Sonuç

TDK’ye uygun bir özgeçmiş yazmak, hem dil bilgisi kurallarına uymak hem de iş dünyasında profesyonel bir izlenim bırakmak açısından büyük önem taşır. Özgeçmişinizi yazarken, kişisel bilgilerden eğitim bilgilerine, iş deneyimlerinden becerilere kadar her bir bölümü dikkatle ve doğru şekilde düzenlemek gereklidir. Özgeçmişinizi sade, anlaşılır ve etkili bir şekilde sunmak, başvurularınızda başarı şansınızı artıracaktır.