Sorunlarımızın çoğunun kökeni 1990’ların başındadır.

SULTAN

Global Mod
Global Mod
Christoph Tannert, en azından 2000 yılında Künstlerhaus Bethanien’in yönetimini devraldığından beri Berlin sanat sahnesinin demirbaşlarından biri. 1994 ile 1996 yılları arasında Brandenburg Radyosu için yazılan metinler, kültür tarihçisi ve sergi organizatörünün bir eleştirmen olarak yola çıktığını gösteriyor. Mitteldeutsche Verlag bunu “Erken Eleştiri” başlığı altında sunuyor. Bay Tannert, kitabı bir araya getirmek sizin için nasıl bir deneyimdi? Zaman içinde bir yolculuk mu?

Hatta 1990’ların başında beni rahatsız eden şeylere dönüp bakmam, küratör arkadaşım Beatrice Stammer’ın, sonunda arşivime bakmam gerektiğini düşünmesi sayesinde oldu. Böylece, Berlin’in hala çok güzel bir şekilde dağınık olduğu 90’lı yılların başlarına baktım ve deyim yerindeyse çılgın bir çağdaş sanat muhabiri olarak Radyo Brandenburg için canlı olarak sunduğum “ilk incelemelerimin” yayın kayıtlarına rastladım. Halle’deki Mitteldeutscher Verlag’dan Roman Pliske buna baktı ve Doğu Almanya’daki sanat gelişmeleri konusunda kanıtlanmış bir uzman olan yazar, senarist ve film yapımcısı André Meier metinleri derledi.

Reklam | Okumaya devam etmek için kaydırın

Ve elbette zaman içinde bir yolculuktu. Örneğin bir bölüm, Berlin’deki görsel sanatların 1994 yazından itibaren durumuyla ilgili olan ve kötü niyetli kararları nedeniyle sahnede tam bir kargaşaya neden olan rapor hakkındadır. Ya da Hans Kollhoff’un sütunlardan oluşan kendini iyi hissettiren mimarisini çevreleyen tartışmayla ilgileniyordum. Ayrıca Christo’nun Reichstag ambalajına da eleştirel bir gözle baktım ve o dönemde genç sanatçıların kişisel sergilerine defalarca baktım.

Hafızam, bugün artık var olmayan birçok deneyim alanına bağlı. O zaman bile bazen fikir birliği çerçevesinin çok dışında kaldığımı açıkça görüyordum, özellikle de konu Doğu Alman kökenli sanat olduğunda. Devlet dışı kültürün unutulmuş sanatçıları için ayağa kalktım, aynı zamanda “değişim” animatörlerinin politik atılımını sorgulayan provokatörler için de ayağa kalktım. Bugün Doğu ile Batı arasında yaşadığımız suskunluk, 1990’ların başında sadece kültür sektöründe değil, insanların yaşadığı kitlesel reddedilmelerle başladı.