Rusya'daki Almanların sınır dışı etme konusunda deneyimi var

SULTAN

Global Mod
Global Mod
Birgit Mattausch, “Orman olana kadar” (Klett-Cotta) adlı romanıyla bizi Almanya'daki yüksek katlı bir toplu konut alanına götürüyor. Orada çok sayıda Rus Alman yaşıyor; Eski ülkenin gelenekleri yeni ülkenin kurallarına uyuyor. Cumartesi günü Brecht Evi'ndeki edebiyat forumunda okumadan önce şunu bilmek istiyoruz: Rusya'ya karşı büyük bir güvensizliğin olduğu bir dönemde bu romanı yazarken nasıl bir deneyim yaşadınız?

Birgit Mattausch: Bu benim ilk romanım ve onu Almanya ile Rusya arasındaki ilişkilerin şimdikinden farklı olduğu bir dönemde yazdım. Putin'in Ukrayna'ya karşı saldırganlık savaşı, taslağı sunmamdan iki gün önce başladı. Bu beni çok duygulandırdı. Çünkü okuyucularım artık ağırlıklı olarak Rus-Alman olan bu karakterlerle tanışıyor. Rus Almanlar eski Sovyetler Birliği sisteminin kurbanlarıdır. Ve Almanya'da çok fazla cehalet yaşıyorlar: Rus değiller ama sıklıkla o dili konuşuyorlar ve belirli gelenekleri var. Savaşın başlamasından kısa bir süre sonra, bir Rus-Alman arkadaşımdan, Almanya'da ilk kez annesine yeniden faşist denildiğini duydum. Bu dışsal atıflar ölümcüldür.

Velcro kotta

Kitap

Ta ki orman olana kadar. Roman. Klett-Cotta, Stuttgart 2023. 176 sayfa, 20 euro

Reklam | Okumaya devam etmek için kaydırın

Metnimi başka türlü anlatılmayan hikayeleri hayata geçirmek için kullanmayı umuyorum. Beni özellikle şu anda endişelendiren şey bu: Almanya nasıl hepimizin birlikte iyi yaşayabileceği bir ülke olabilir? Ancak hikayelerimizi paylaşırsak başarılı olacağımıza inanıyorum.

Ayrıca kendilerini AfD'ye yakın hisseden bazı Rus Almanlar da var, ancak bu oran yüzde olarak nüfusun çoğunluğundakinden daha fazla değil. Rus Almanların nesiller boyunca süren sürgünler konusunda deneyimi var. Correctiv'in Potsdam'daki gizli toplantıyla ilgili araştırması sonucunda gün ışığına çıkan şey, orada ifade edilen sınırdışı etme fantezileri, bu insanlar için de yeniden travmatize edilme anlamına geliyor.

Totaliter sistemlerde bireyin hiçbir önemi yoktur. Demokrasilerde bunu daha da net bir şekilde ortaya koymalıyız: Bireyler önemlidir; var olmalarına izin verilmesi için yararlı olduklarını kanıtlamaları gerekmez. Ben de yazılarımla buna katkıda bulunmak istiyorum. Ve Cumartesi günü, “Frieda'nın Torunları” adlı kitabında kendi Rus-Alman ailesinden de bahseden Inna Hartwich ile yapacağımız sohbeti sabırsızlıkla bekliyorum.

Okuma ve konuşma: 27 Ocak Cumartesi, 17.00. Brecht Evi'ndeki edebiyat forumu, Chausseestraße 125

Günaydın Berlin
Bülten

Kayıt olduğunuz için teşekkürler.
E-postayla bir onay alacaksınız.