Reiner Kunze 90. doğum gününde: şair arkadaşı ve dil savunucusu

SULTAN

Global Mod
Global Mod
Reiner Kunze’nin bu Çarşamba 90. yaş günü için yazdığı “Harika Yıllar” kitabı yeniden çıkıyor. Nesir olmasına rağmen, çok okunan şairin en ünlü eseridir. 1976’da yayınlandığında, o kadar büyük bir siyasi meseleydi ki, yazar o sırada, sonuçlarının hapis cezasını da içereceğinden korkarak Doğu Almanya’yı terk etti. Şimdi, ilk kez, kitabın bir sonsözü var. Ines Geipel, kitabı tekrar okurken izlenimini şöyle anlatıyor: “Hemen orada bir şeyler oluyor. Tek dünya, tek tat, eski kayboluşum.” Doğu Almanya’da 1970’ler: “Enfekte bir zaman, tükenmiş, kırpılmış, gergin, kuşatılmış, içe dönük.”

Pek çok insan için ince kitaptaki bu kısa metinler doğrudan gerçek hayattan alınmış gibi görünüyordu. Kunze, okuldaki bayrak yoklamalarını, kot pantolon veya tel çerçeveli gözlüklerle karşılaşan öğretmenlerin tehdit hareketlerini, askeri eğitim sınıflarındaki sloganları, edebiyat ve müziğe “düşmanca” tabirinin atanmasını, trende polis kontrollerini epizodik olarak veya diyaloglar halinde anlatıyor. istasyonlar ve daha fazlası. Eylül 1976’da, yazarı takip etmek için gönderilen Stasi muhbirlerinden biri, “olumsuz anlamda bir patlayıcı etkinin göz ardı edilemeyeceğini” belirtti.

İmkansız bir metafor

Bugün, artık tanınma belirtileri okumak yerine koleksiyonun yapısına, parçaların nasıl ilişkili olduğuna bakıldığında, bir alt başlık göze çarpıyor: “İmkansız Bir Metaforu Savunmak” ve bu, Truman Capote’nin bir sloganı. “The Grass Harp” adlı romanından alınmıştır: “On bir yaşındaydım ve daha sonra on altı yaşıma girdim. Hiçbir değer kazanmadım ama o yıllar harika yıllardı.” Sonsözün yazarı ve yeniden okuyucusu Ines Geipel, kitap ortaya çıktığında ve Batı’dan Doğu Almanya’ya kaçırıldığında 16 yaşındaydı.

İlan | daha fazlasını okumak için kaydırın

Büyüklerine karşı çıkmak gençlerin hakkıdır. Reiner Kunze, direnen ruhun nasıl sersemletilmesi gerektiğini derledi. O zaman bile, 1969’da “Sensible Weg” cildinde yayınlanan “Dreiblick” şiirinde söylendiği gibi, “kitaplara erişimi engellendi / gazetelere erişimi engellendi / salonlara erişimi engellendi”. Diş hekimliği doktoru olan eşi Elisabeth ile “bu ülkede kilitli / tekrar tekrar seçeceğim” ile yaşadığı Greiz şehrine bir ilahidir.

Reiner Kunze, 1933’te Oelsnitz’de Ore Dağları’nda doğdu. Babası bir madenciydi. “Savaş bittikten sonra ilkokulun sınıfında Hitler’in resmi indirilip, Stalin’in resmi asıldığında 13 yaşındaydım. Stalin kurtarıcıydı ve bundan böyle onu dünyadaki ilerlemenin özü olarak gördük” diye yazıyor otobiyografik bir metinde. “Öğretmenlerime yürekten inandım ve onları şevkle takip ettim. Ancak bir lise öğrencisiyken bile 1950’deki Volkskammer seçimlerinde sandıklarda kalem olmamasına ve eski bir Sosyal Demokrat olan rektörün bana öfkelenip disiplin cezası almasına öfkelenmiştim. harika yıllar” – savaşın bir çocuğu olarak, yeni çağa olan inanç ve erken hayal kırıklığı. Reiner Kunze, Leipzig’de felsefe ve gazetecilik okudu ve montajcı yardımcısı olarak üretimde çalışmaya karar verene kadar üniversitede dört yıl bilimsel asistan olarak çalıştı. 1962’den beri serbest yazar.

Stasi dosyalarından: “Kod adı ‘Lyric'”

Şair olarak ilk günlerinde bazen yayınladı, bazen yayınlamadı. Heinz Knobloch, Wochenpost için kısmen takma adla yazmasını mümkün kıldı. 1973’te Reclam Leipzig, Kunze’nin Stasi dosyalarında belgelendiği gibi, “baskısı neredeyse tükenmiş olan” “Brief mit blauer Siegel” adlı şiir cildini yayınladı. yayınlandığı gün” . . Ve tiraj 15.000 kopyaydı. Prag Baharı’nı desteklediği için 1968’den beri izleniyor. Reiner Kunze’nin eşi aracılığıyla CSSR’de yakın bağlantıları vardı, Çek şairlerini tercüme etti ve ayrılmalarına eşlik etti.

Doğu Almanya’da kendisine yöneltilen suçlamaların çoğu, Aralık 1990’da yayınlanan “Kod Adı ‘Lyrik'” adlı ciltte okunabilir. Nisan 1977’de Batı Almanya’ya resmi olarak gitmesinden sonra toplanan 3.491 yaprak dosya materyalinden alıntılar. Kod adı ‘Lyrik’, Stasi’nin çalışmalarını ayrıntılı olarak gösteren ilk kitaplardan biriydi. 1992’de Hans Joachim Schädlich, kendisini gözetleyen ağabeyi hakkında “The Case with B” adlı hikayeyi yayınladı.1996’da Stefan Heym, kendisi hakkında oluşturulan dosyaların bir kısmını “The Winter of Our Displeasure” ile kitap olarak yayınladı.

1977 sonbaharında Reiner Kunze, Georg Büchner Ödülü’nü aldı. Heinrich Böll övgü dolu konuşmasında, “Harika Yıllar”ın “en küçük kelimeyi bile gözden kaçırmayan, dilin kirpiklerinin seğirmesini hala fark eden, manşetlerin dövülmesinden vazgeçmeyen” kesin okuyucuya daha fazla bilgi vereceğine dikkat çekti. Almanya hakkında “bir bütün olarak propaganda literatürü seli”. Kitap, neredeyse elli yıl sonra bu tür bilgiler için hala iyidir.

Reiner Kunze batıya siyasi bir aktivist olarak gitmedi. Karısı Passau’da bir ortodonti muayenehanesi açtı. İnsan olmaktan, doğadaki değişikliklerden çok şair olmakla ilgili şiirler yazdı ve ayrıca atlama, çocuklar için kolay mısralar yazdı. Pek çok ödül aldı ve GDR’nin eski PEN merkeziyle birleşme onun için çok hızlı ilerlediğinde Almanya’daki PEN merkezinden ayrıldı. 1996’da imla reformuna karşı çıktı ve bu da onu şu tür hicivli mısralar yazmaya sevk etti: “Yüksek makamlar / kendilerini koruyucuları olarak gördüklerinde / ve barbarlar onları yönettiğinde / dil çenesini kapalı tutmalı”. 1998’de yayınlanan “a day on this earth” adlı ciltte, Leipzigli yazar Horst Drescher’e bir selamlama şöyle diyor: “Ve aksi halde: şiir hakikatin ötesindedir / her şeyden önce şiir“. Rose Auslander, Jean Améry, Peter Huchel veya Jan Skácel gibi meslektaşlarının isimleri çalışmalarında bulunabilir. Yıllar içinde ciltler dolusu konuşma ve yazışmalar da yayınladı.

Ukrayna için şiirler

Pudra mavisi beze ciltlenmiş kullanışlı bir kitap olan toplu şiirlerinin genişletilmiş bir baskısı da doğum günü için yayınlanacak. Ukrayna, Kunze’nin hakkında şarkı söylediği bir yolculuktaki birçok duraktan biridir. 2016’dan bu şiirleri şimdi okumak harika. Biri merdiven gibi ayarlanmış şu satırlarla başlıyor: “Ülke / sakatlandı / zimmete para geçirdi / ihanet etti / beni Karpatlar sırtında büyüttü”, diğeri Doğu Avrupa uzmanı Karl Schlögel’den Kırım’ın işgali üzerine bir slogan olarak Rusya’nın bir sözünü taşıyor. . Bu, yarımadanın sözde ülkelerine geri gönderilmesiyle ilgili olan “hırsızların şarkısı”. “Seni cezbeden / sana ait olmayan ülkeyi / şefkatli sevgini göster” diye başlıyor.

2006 gibi erken bir tarihte, Reiner Kunze ve eşi, Passau yakınlarındaki Erlau’daki evlerinde el yazmaları, kütüphanesi ve bir sanat koleksiyonu ile hayatlarının işini bir arada tutmak için bir vakıf kurdular. Yıllardır paralarını yatırıyorlar ve bunun için başka ortaklar bulmaya çalışıyorlar. Bunun ne kadar zor olduğunu Reiner-Kunze.com web sitesinde okuyabilirsiniz: “Sonucunu kendiniz deneyimleyemeyeceğiniz bir şey yaratma fikrini yalnızca birkaç kişi alabilir. Böyle bir proje, vakıf kanununda da açıkça öngörülmemiştir, bu da genellikle finansman imkânını öngörülen süre içinde gerçekleştiği kanıtlanabilen projelerle sınırlandırmaktadır.” Evine ısmarlamıştır.