Rahel Varnhagen gemide

SULTAN

Global Mod
Global Mod
Nehirler, kanallar ve göller Berlin şehrini karakterize eder. Bir Yahudi kültür gemisi olan “MS Goldberg”, Mayıs 2022’den beri sularda dolaşıyor. Cuma günü yazar Rahel Varnhagen von Ense (1771-1833) tarafından Spandau’daki iskelede bir akşam var. Gecenin anlatıcısı Judith Kessler’a soruyoruz: Berlin Salonnière suya nasıl çıktı?

Bizim gibi Yahudi kişilikleri okumalarda ve konserlerde, oyunlar ve filmlerle anmak istiyorsanız, bu sadece bunun bir parçası. Rahel Varnhagen’in bazı metinlerini seçtim ve Heine’den Humboldt’a çağdaşlarına yazdığı mektupları okuyacağım. Piyanist Max Doehlemann o dönemden piyano parçaları çalıyor, örneğin Fanny Hensel, Franz Liszt, Franz Schubert – Bayan Varnhagen’in de duymuş olabileceği parçalar. Ayrıca hayatını ve toplumu nasıl etkilediğini de anlatıyorum: bilgelik ve çekicilikle.

Çoğunlukla Berlin’de etkili olan, öldürülen ya da göç etmek zorunda kalan kadınlar hakkında, örneğin Mascha Kaléko gibi başka akşamlar düzenliyorum. Discover Jewish Europe derneğimizin amacı aslında bu: Yahudi kültürünü tanıtmak. Sabit evimiz yok, seyyar durumdayız. Peter Sauerbaum ve merhum eşi, eskiden çakıl ve kum taşımak için kullanılan bu mavnayı buldu. Piyango Vakfı’nın yardımıyla sahnesi, oditoryumu ve sanatçıların vestiyerleriyle bir kültür gemisine dönüştürüldü. Ve bir çatı ile! Seyirci şimdi çakılların olduğu yerde oturuyor. Bugün girişin olduğu yerde eskiden yük dökülürdü.

İlan | daha fazlasını okumak için kaydırın

Spandau ana limanımızdır, ilkbaharda Dessau’daki Weill Festivalindeydik, Temmuzda Wannsee’deydik, Eylülde Schiffbauerdamm’daydık. Sonbaharda Brandenburg turuna çıkacağız. Günlük bir programla başladık ama devam ettiremedik. Hepimiz gönüllü olarak çalışıyoruz, herhangi bir fon almıyoruz ve kartları yırtmak veya teknolojiyle ilgilenmek için insanları işe alamıyoruz. Yani şimdi çoğunlukla sadece hafta sonları oynuyoruz. Gemide seyirciyle çok yakınız, molada, programdan önce ve sonra sohbet ediyoruz. Ve tekrar tekrar fark ediyoruz: Pek çok insan Yahudilerle hiç temas kurmadı. Bizi sadece müzelerde sanıyorlar.

Rahel Varnhagen: “Yanlış doğdum”. 18 Ağustos Cuma, 19.30, Havelufer İskelesi, Dischinger Köprüsü, Spandau