Oyun yazarının beş mektubu keşfedildi: Yüzyılın buluşu

SULTAN

Global Mod
Global Mod
Heinrich von Kleist, 30 Ocak 1811'de Georg Andreas Reimer'e yazdığı mektuba “Sevgili dostum” diye başladı. Selamlamada ismi dışarıda bırakıyor. Paraya önem veriyor. Bunu aynı zamanda hem kibar hem de acil bir dille ifade etti: “Ayine kadar size ayırmak istediğim ama acil ihtiyacım olan ücretin geri kalanını sizden isteyebilir miyim? Bunu benim için hemen yaparsan bana büyük bir hizmet etmiş olursun.

Reimer, Kleist'in yanı sıra ETA Hoffmann, Novalis ve Jean Paul'un da yayıncısıydı ve kendisi ile yazarları arasındaki yazışmalar doğal olarak çoğu zaman içeriği kapsıyordu. Hatta 1811 yılının Temmuz ayının sonunda, “Kırık Sürahi” ve “Prinz Friedrich von Homburg” gibi günümüzde de geçerliliğini koruyan oyunların, “Michael Kohlhaas” ve “Şili Depremi” gibi hikâyelerin yazarı Kleist, hatta Artık “en sevdiği tekerleme”ye “muhtemelen iki ciltlik bir romanla oldukça ilerleme kaydettiğini” duyurdu. Şair bu duyuruyla birlikte yemek ve barınma konusunda da oldukça kaygılı olmuş; hikâyelerdekinden daha iyi koşullar istemiştir.

Büyük sır

Peki romana ne oldu? Hiçbiri rapor edilmedi. 21 Kasım 1811'de şair, Berlin yakınlarındaki Kleiner Wannsee'de hayatına (ve Henriette Vogel'in hayatına) son verdi. Heinrich von Kleist'in tüm eserlerinin ve mektuplarının metin açısından kritik internet baskısı olan “Kleist-digital”de yayıncıya başka bir mektup yok. 19 Eylül'de bir hafta içinde Kleist'in daha önce bilinmeyen beş mektubu kamuoyuna sunulduğunda orada olmak mı gerekiyor? Projeyle ilgili herhangi bir açıklama yapılması gerekiyor mu? Yoksa üvey kız kardeşi Ulrike'ye başka bir mektup mu var? Belki yazar arkadaşlarına da mesaj gönderebilirsin?

Kleist Müze Vakfı ve Heinrich von Kleist Derneği “yüzyılın keşfini” ilan etti ve yüzyılın şairini araştıran hiç kimse böyle bir şeyi hafife almaz. “Kleist Yıllığı 2024”ün yayınlanması kapsamında, Innsbruck'taki Ferdinandeum Tirol Devlet Müzesi kütüphanesinde keşfedilen beş belge sunulacak. Kleist Müzesi Frankfurt'ta (Oder) bulunsa da duyuruya göre “100 yılı aşkın süredir Kleist'e ait en büyük buluntu” Berlin'de sergilenecek. Heyecanlıyız.