Öfke İdaresi

Felaket

New member
Kızgınlık, yeterli yahut makus olarak tanımlanamayan olağan ve sağlıklı bir histir. Öfkenin kodlarında ortasında bulunulan durumun risk, tehdit ve huzursuzluk verici tarafları olduğu manası gizlidir. Şayet tesir reaksiyon üslubunda meydana geliyorsa bu ileti asla anlaşılamayacaktır. Hakketmediğiniz bir muameleye maruz kaldığınızda öfke sıhhatsiz bir his değildir. Lakin sorun olan şey öfkenin diğerlerine ziyan verecek biçimde tabirinden ibarettir.

Gerçekte kişi kızgın olmada haklı da olsa, öfkelenen kişinin bağları etraf algısı sanıldığı üzere olumlu değildir. Beşerler ortası irtibatın biroldukça başarısı keskin duygusal dalgalanmalarda öfkelenmeden bağlantısı sürdürmekten geçer.

Öfkenin genel etkileri

Zaman vakit ortaya çıkan kronik öfke, önemli sonuçları olabilen bir durumdur. Bunlar:

Genel sıhhat açısından süreğen öfke ve gerilim patlamaları kalp hastalıkları, immün sistem zayıflaması ötürüsı ile kanser ve infeksiyonlara eğilim oluşması, uyku bozukluğu, şeker hastalığı ve hipertansiyona niye olabilir.

Akıl sıhhati açısından ise kişinin beyinsel gücünü tüketir ve kişinin sağlıklı düşünmesini konsantre olmasını ve sağlıklı planlamalar yapmasını maniler. Gerilime, depresyona ve öteki ruhsal hastalıkların oluşmasına katkısı olur.

Kariyer acısından yapan, eleştirici, kritik niyet yararlı olsa da üst ast ve muhataplara öfke karışımı duygusal tabir şahsa olan hürmetin kişi algısının zedelenmesine niye olur.

İlişkilere etkisi: Öfke en çok sevdiklerimize ve onlarla olan diyaloğumuza ziyan veren bir durumdur. Bunlar ya eşimiz ya çocuklarımız ya da çalışan yakınlarımızdır.

Kişinin sıcakkanlı ve heyecanlı bir yapısı olsa da öfke denetim marifetleri, öfkenin anlaşılması ile büyük oranda gelişir ve insani alakaları etkilenmeden öfkesini sağlıklı olarak söz etmesi sağlanabilir.

Öfkeli insanların birtakım kabulleri öfkelerini denetim etme maharetlerinin gelişmesini mahzurlar birazda bunlardan kelam edelim.

Öfkemi denetim edemeyeceğimden öfkemin sözü sağlıklı ve gereklidir.

Bu kabulde gerçeklik hissesi olsa da öfkenin bastırılması yahut tabir edilmemesi kadar öfkelenme halinde sözü de en az onlar kadar problemdir. Gerçekte öfkenin patlama halinde tabir edilmemesi gerekir. Öfkeli konuşmalar yahut öfke patlamaları öfke problemini daha karmaşık hale getirecektir.

Öfkelenme ve agresif olma haksızlıklara karşı kendimi savunma ve insanların bana dikkat etmesini sağlar

halbuki diğerlerine berbat davranma ile kişi hürmet kazanamaz. Şayet sonlanmadan kalamazsan farklı görüşleri bakılırsamezsin. Beşerler senden korksa da korkma başka bir şey hürmet duyma farklı bir şeydir.

Eğer beşerlerle hürmet çerçevesinde kalırsan beşerler senin fikirlerine daha fazlaca hürmet duyarlar.

Ben öfkemi denetim edemeyeceğime nazaran ne yapsam boştur.

İçinde bulunduğun durumu denetim edemezsen de neler hissettiğini denetim edebilirsin. Ve hislerini söz etmesini öğrenebilirsin.

Biroldukça kişinin sandığının bilakis öfke idaresi öfkenin bastırılması değildir. Asla öfkelenmemek de sağlıklı bir amaç de olamaz. Öfke idaresinin gerçek emeli öfkenin gerisinde olan hisleri fark etmek ve onları denetimi kaybetmeden sağlıklı bir biçimde tabir etmektir. Kişi bunu başardığında yalnızca kendisini yeterli hissetmez hem de amaçlarına de ulaşır.

Öfke idaresinde ustalaşma vakit alıcı ve pratik gerektiren bir şey olsa da emeğiniz boşa gitmez. ömrünüze olumlu yansımaları kesinlikle olacaktır.

Öfke idaresinin aşamaları

• Öfkenin arkasında ne gizli olduğunu keşfedin

• Öfkelenmenin erken ikaz belirtilerini fark edin

• Öfkenizi taşıran tetikleyicileri fark edin

• Kendini sakinleştirme yollarını öğren

• Öfkeni tabir de sağlıklı yollar bul

• Kendine yeterli lojistik sağlayarak sakin kal

• Gerilimi azaltmak için latife ve zekayı kullan

• Profesyonel yardım al
Öfke idaresinin bu kademelerini nasıl yapacağımızı açalım. sıradan niçinlerden büyük arbedeler çıkabilir. Ancak aslında niye gerçek niye değildir.

Öfkenin gerisinde ne gizli olduğunu keşfedin

Çoğu sefer öfke torbasında ortasında huzursuz olma, kendini inançsız ve riskli ortamda hissetme, incinmiş olma, utanç ortasında olma üzere birtakım hisler gizlidir. Şayet öfkelenme tesir reaksiyon usulünde değilse bu hislerin keşfi ve paylaşılmasının olumlu tesirleri elde edilir. Şayet kişi gerçek hislerini tabir edemezse, söz özgürlüğü yoksa, bu usul öfke patlamaları daha sık olur.

Öfke anksiyeteyi maskeleyebilir. Kaygılanma tehdit altında hissetme demektir. bu biçimde durumda da bedenin savunması faal hale gelir kişi ya savaşma ya da öfkelenme yansısı verir. Bu durumda öfkenin denetimi anksiyetenin denetimi manasına gelir.

Öfke insanın büyüdüğü aile ortamında gördükleri ile de ilgili olabilir. Beşerler birbirine bağırıyor hengame ediyorsa bu alışkanlık erişkinlikte de devam eder.

Psikiyatrik açıdan öfke depresyon kronik gerilim ve travmatik yaşantıların bir kararında da oluşabilir.

Öfkelenmenin erken ihtar belirtilerini fark edin

Kızgın olduğunuzda bedeninizde kimi ön belirtiler meydana gelir. Bunlar yardımıyla öfke patlamaları olmadan kimi tedbirler alınabileceğinden bunları burada zikredelim.

• Midenizde ve boğazınızda düğüm var hissi

• Ellerinizde kasılma ve çenenizde sıkılma hissi

• Hızlı nefes alımı

• Baş ağrısı

• Yerinde duramama, gezinme hissi

• Ateş basması, kızarma

• Konsantre olamama

• Kalp ritminde artış

• Omuzlarda gerilme hissi gerginlik.
Öfkeyi tetikleyen değerli başlatıcıları fark etme

Gerçekte gerilimli olaylar öfkeyi tetiklese de öfkeyi tetikleyen şahsi biroldukca hassasiyet vardır. Bunlar yer, vakit, kişi temelli olabilir. Şayet kışkırtıcı bir usulü olan birisi ile ağır bir trafikte araç sürerken cinler tepenize biniyorsa burada öfke; trafikten mi, kışkırtıcıdan mı, yoksa dikkat gerektiren bir anda dikkatini bozmaya çalışan birisinin olumsuz tesirleri ile başa çıkamamadan mı kaynaklanıyor anlayamazsın. Fakat bu biçimdesi bir ortam kaçınılmazsa kışkırtıcı ile tartışmayabilir trafikten şikâyetçi olmayabilir adeta kendini sıkıntı bir parkurda araç kullanma maharetlerini geliştiriyor üzere var iseyabilirsin.

Dikkattin dağılmadığı ortasında şiddetli durumla daha kolay başa çakarsın.

Öfkeyi patlatan niyet kusurları ve yanlış manaya ve algılamalar

Suçlama ile açıklama, çok genelleyici yaklaşımlar, yapmalıyım yapılmalıdır kabulleri, akıl okuma ve süratli olarak sonuca sıçrama, yalnızca rahatsız edici olanları görme üzere kusurlar kişinin öfkesini patlatabilir zahmetten çıkarabilir.

Yukarıdaki trafik meselai buraya uygularsak kışkırtıcı kişinin ((sen ne biçim araç kullanıyorsun sözü aslında sen aracı berbat kullanıyorsun ben buradan görüyorum, şoförde her şeyi açıkça görüyor yargısı (hızlı sonuca varma) adeta bir gözlemci üzere şoför yetersizliklerini fark etmesinden dolayı bu biçimde konuştuğunu var iseyalım. Ağır trafikteki stresimizin de bu yetersizliklerden dolayı fazla olduğu trafiği paylaştığımız insanlarında berbat ve alaycı beşerler olduğu (düşüncelerini okuma) ve bu durumumuzu sömürdüğünü var iseydığımızda sahiden farklı noktalara varırız ve neredeyse delirme noktasına varırız. Trafikte işimizi zorlaştıran beşerler makus kışkırtıcı, gözlemci fazlaca objektif ve gerçekçi, kendimiz ise hayli maharetsiz ve yetersiz oluveririz.

Kışkırtıcı ile muhatap şayet olmazsak ve trafiğin herkes için zorluk taşıyan bir güzergâh olduğunu var iseyarsak, insanlarında en az bizim kadar zorlandığını garip davranışlarının bundan dolayı oluştuğunu düşünürsek, birbirimize anlayış göstererek ve yardım ederek bir diyalog oluştururuz güçlü durum birbirimize yardım ettiğimiz bir duruma dönüşür, öfke patlaması ve suçlamalar, yerine birilerine yardım etmenin ve zorlukları paylaşmanın müspet hislerine bırakır.

Kendini sakinleştirmenin yollarını öğrenme

Öfkelenmenin erken belirtilerini fark ettiğimizde kendimizi sakinleştirmenin yollarını araştırırsak öfke patlamalarını önlemiş oluruz.

Vücudun öfkeli olduğunu fark etmek ve sakinleşme komutunu kendine vermek bile insanın sakinleşmesi için işe yarayabilir.

Derin nefes alıp vermenin ve vücuda barış ortasındasın komutu vermenin rahatlatıcı tesiri vardır.

Kavgaya hizmet etmeyen hareketler öfke için biriken iç gücün hengame dışı kullanmasını sağlayarak rahatlama sağlayabilir.

Görsel işitsel duyu organlarını kullanarak öfkenin yatışmasını katkıda bulunun ağır sabah trafiğine değil de etraftaki tan görünümü yahut cıvıldayan kuşların ya da doğal hayatın akışını fark etme üzere.

Zihninizin öfke de kullandığı bölgeler haricindeki kısımlarını çalıştırarak karşı çıkın mesela birden ona kadar sayın

Öfkenin sağlıklı yollarla sözünü araştırın

Sadece gerçek için uğraş ederseniz. Gereksiz şeyler için çaba etmez ötürüsıyla sinirlenmezsiniz.

İnsanlar ortası alakalarda, kazanmak yenmek yerine, arkadaşlığı öne çıkarın.

Şu andaki duruma odaklanın olayı öncesi ile ilişkilendirmeyin

Bir tartışma denetimden çıkma eğilimine girerse yapay bir münasebet göstererek beş dakika orta verin

Bazı şeylerin başarılamayacağını kabul edin anlaşamıyorsanız anlaşamadığınızda anlaşın üzere.

Durumu yöneterek değil kendini kullanarak sakin kal

Stresi yanlışsız yönet (performans tasasına dönüşmesini önlersin)

Güvendiğin birisi ile konuş (kışkırtıcı dan kurtulursun sağlıklı düşünmene yardımcı olur.

Uyku sistemini sağla (dinlenememenin yetersizliklerinden kurtulursun

Düzenli idman yap (öfkelenmenin bedensel belirtilerinden kurtulursun.)

Tüm bunlar işe yaramıyorsa profesyonellerden yardım alın. Zira öfkeli olma gerilimi yönetememe, muvaffakiyetim derdi, ruhsal bir rahatsızlık ortasında olma, yorgunluk, yetersiz uyku, açlık, geçmişte travmalar, kaygılı öğrenme, takıntılı olma üzere pek epeyce niçinle de ilgili olabilir. Bunlar profesyonel ortamda daha kolay aşılabilir.