New York City’nin Akıl Sağlığındaki Değişiminin Arkasında, Tek Başına Bir Araştırma

SULTAN

Global Mod
Global Mod
BETHESDA, Md. — Psikiyatrist E. Fuller Torrey 85 yaşında ve Parkinson hastası.

Yine de, her sabah gazeteleri okuduğunda, 1980’lerden beri tuttuğu bir arşive eklemek için, ağır akıl hastalığı olan kişilerin şiddet içeren davranışlarını araştırıyor.

Kayıtları, psikozun pençesinde siyasi figürlere saldıran veya yabancıları metro trenlerinin yoluna iten kişilerin raporlarını içerir; sanrılıyken çocuklarını boğarak, boğarak veya döverek öldüren ebeveynler; ilaçsızken ebeveynlerini kılıç, balta veya çekiçle öldüren yetişkin çocuklar.

Şizofreninin biyolojik temeline yönelik öncü araştırmalar yapan Dr. Torrey, bu hikayeleri bir argümana hizmet etmek için kullandı: Amerika Birleşik Devletleri’nin devlet psikiyatri hastanelerini yeterli takip devası olmadan kapatmasının bir hata olduğu. Ve bunu düzeltmek için hükümet, toplumdaki ciddi akıl hastası insanları tedavi olmaya zorlayacak sistemler oluşturmalıdır.

Dr. Torrey, kariyerinin büyük bir bölümünde bu konuda yalnız bir ses oldu, hasta hakları grupları ve örgütlü psikiyatri tarafından reddedildi. Ancak fikirleri şimdi, New York Belediye Başkanı Eric Adams’ın geçen ay yaptığı duyuru da dahil olmak üzere, şehir yetkililerinin tedavi edilmeyen akıl hastalıkları olan insanları, başkaları için bir tehdit oluşturmasalar bile hastanelere göndereceklerini açıklaması da dahil olmak üzere, büyük politika değişikliklerini canlandırıyor.

Torrey, “Bu, değiştirmek istediğimizi söylediğimiz şeyi değiştirmeye yönelik en büyük tek girişimdir” dedi.

“Bence riskler büyük,” diye ekledi. “Çünkü başarısız olursa, hiç gelişme olmazsa, bence insanlar bir on yıl daha pes eder, başka biri yeni bir fikirle ortaya çıkana kadar bununla bir on yıl daha yaşayın.”

Dr. Torrey’in New York şehrinin politikası üzerindeki etkisi derindir. Belediye başkanının bu konudaki danışmanı, 1999 yılında New York Eyaleti başsavcı yardımcısı olarak kendisinden Kendra Yasasını hazırlaması istendiğinde, akıl sağlığı politikasına atılan Brian Stettin’dir. şizofreni hastası bir adam tarafından metro treni. Yasa, bir mahkemenin, akıl hastalığı olan bir kişinin ayakta tedavi planına uymasını emretmesine izin verir ve kişi reddederse gönülsüz bağlılık riskine girer.

O sırada, Bay Stettin rehberlik için Dr. Torrey’nin kuruluşu olan Tedavi Savunuculuk Merkezi’ne başvurdu ve o kadar inandı ki eyalet hükümetinden ayrıldıktan sonra on yıldan fazla bir süre grubun politika direktörü olarak çalıştı. Bir röportajda Bay Stettin, Dr. Torrey’i “ağır akıl hastalığının tıbbi tedavisini sağlamada yasa ve politikanın rolü hakkındaki düşüncelerim üzerindeki en büyük tek etki” olarak tanımladı.

Bazelon Ruh Sağlığı Hukuku Merkezi’nin kanunî direktörü Ira A. Burnim, Dr. Torrey’in fikirlerini savunurken ağır akıl hastalığı olan kişilerin tehlikelerini abartarak onlara bakış açısını değiştirdiğini söyledi.

“Ne zaman akıl hastalığı olan bir kişinin dahil olduğu sansasyonel bir suç olsa, Fuller Torrey orada olur ve mevcut sivil taahhüt yasalarımız olduğunda böyle olacağını söylerdi” dedi. “Fuller’ın çalışmasının sonuçları arasında akıl hastalığı olan insanlardan duyulan korku da var.”

Torrey’in zorunlu ayakta tedavi lehine bir fikir birliği oluşturmada olağanüstü etkili olduğunu da sözlerine ekledi. “Torrey oraya gitmek istiyor – tedaviye ihtiyacınız varsa, alınabilirsiniz” dedi. “Kaybettik. Anlamalısın, kaybettik.”

Bir şüphecinin eğitimi

Dr. Torrey 2008’de C-SPAN’da “İnsanlık Suçu: Amerika’nın Ciddi Akıl Hastalarına Tedavi Etmedeki Başarısızlığı Vatandaşlarını Nasıl Tehlikeye Atıyor” adlı kitabını tartışmak için çıktı. Kredi… C-SPAN

Dr. Torrey’nin mesleğinde aykırı biri haline gelmesi belki de şaşırtıcı değil. Princeton’da ikinci sınıf öğrencisiyken annesi arayıp 18 yaşına yeni girmiş ve sonbaharda üniversiteye başlayacak olan kız kardeşi Rhoda ile ilgili bir sorun olduğunu söyledi. Ön bahçede uzanmış, “İngilizler geliyor!” diye bağırıyordu.

Annesine, kız kardeşinin şizofreninin olası nedenleri hakkında ders veren seçkin psikiyatrlarla yaptığı toplantılarda eşlik etti. Massachusetts General Hospital’daki psikiyatri şefi, bunun babasının ölümünün travması olduğunu öne sürdü. Columbia psikiyatri bölümü başkanı “aile sorunlarına” işaret etti.

“Başından beri bunun saçmalık olduğunu biliyordum,” dedi. “Hiçbir anlamı yoktu.”

Daha sonra, kendisi de bir psikiyatrist olduğunda, Dr. Torrey “bu saçma teorilere sahip” tüm psikiyatristleri bir araya getirme ve onları hasta aileleriyle dolu bir futbol stadyumunda yargılama hayali kurdu. Bir araştırmacı olarak, hastalığın biyolojik nedenlerini araştırma görevine girdi. Ancak Columbia başkanının sözüne güvenen annesi için artık çok geçti.

“Bu çok önemli bir adamdı,” dedi. “Bunun doğru olduğunu düşünerek öldüğünü düşünüyorum.”

1970’li yıllar, devlete ait psikiyatri hastanelerinden yüzbinlerce hastayı taburcu ederken, “Bir Uçtu Guguk Yuvasından” dönemiydi ve bu hamle ileri görüşlü bir ıslahat olarak övüldü. Ancak Dr. Torrey, yazısında onları “lanetlenmiş bir şehir içi lejyonu” olarak tanımlayarak, birçok eski hastanın şehir sokaklarında tedavi edilmeden bırakıldığı konusunda uyardı.

Washington DC’deki bir evsizler barınağında hastaları tedavi ederken karşılaştığı bir kadını hatırladı. kızına öyle vahşice saldırdıktan sonra, kızın kolunu kaybetmesine neden oldu. İlaç tedavisini reddeden kadın, hastaneden ayrıldı.

“’Bu sistemde çok yanlış bir şeyler var’ dedim” dedi. “Bu kadının yeniden tamamen psikotik olmasına nasıl izin veriliyor?”

Torrey ve kız kardeşi Rhoda, 1940’ların ortalarında. Kredi… E. Fuller Torrey aracılığıyla

Bir psikiyatrın, liberaller tarafından övülen kurumsuzlaştırmaya karşı böylesine sert bir duruş sergilemesi alışılmadık bir durumdu. Takip eden yıllarda Dr. Torrey, argümanlarının muhafazakarlardan daha fazla destek bulduğunu ve The Wall Street Journal’ın görüş sayfalarına düştüğünü söyledi.

Mesleğin tüm güç merkezlerine meydan okumaya devam etti. Ulusal Akıl Sağlığı Enstitülerini şizofreni gibi zayıflatıcı hastalıkların tedavileri üzerine çok az araştırmaya fon sağladığı için azarladı. Ayakta tedavi taahhüdünü savunduğu için Ulusal Akıl Hastaları İttifakı ile anlaşmazlığa düştü. Amerikan Psikiyatri Derneği’nin yerel bölümüne olan aidatlarını ödemeyi reddetti – bir lobiciye yapılan harcamaları protesto eylemi – ve okuldan atıldığını söyledi.

Amerikan Psikiyatri Birliği’nin eski başkanı olan 87 yaşındaki Dr. John Talbott, “Ben Fuller’ın uzun süredir arkadaşı ve meslektaşıyım, ancak Fuller kurumsal psikiyatrinin başına büyük bir bela açtı” dedi. Anlaşmazlığın izini kurumsuzlaştırmaya kadar sürdü. Fuller, en başından beri bunun büyük bir hata olduğunu söyleyen birkaç kişiden biriydi. Bunu kısmen kız kardeşi yüzünden söyledi.”

Torrey’in kız kardeşi, teşhis konulduktan sonra, bir devlet hastanesinden bir dizi grup evine taşınarak bir daha asla bağımsız yaşamadı. 70 yaşında öldü. İyi bir hayat değildi, dedi Dr. Torrey, ama birisi her zaman ona bakıyordu.

Devlet psikiyatri hastanelerinin eski sakinleri için aynı şeyi söyleyemezdi; bunlar, kurumsallaşmanın bir sonucu olarak apartmanlarda veya huzurevlerinde daha izole, güvencesiz bir varoluşa dağıldılar.

“Sokakta olan çoğumuz, ‘Oh, kendi yerimiz olmasını çok isteriz’ derdi” dedi. “Bence bu insanların çoğu kendi yerlerini istemiyor. Bir grup evinde daha iyi iş çıkarıyorlar.” Birkaçının kendilerini doğrudan devlet hastanesine gönderecek bir strateji keşfettiklerini söyledi: Odalarını ateşe verdiler.

Bir fikir tutunur

Belediye Başkanı Eric Adams, Ekim ayında Belediye Binasında. Torrey, “Adams’ın bunu deneyecek kadar cesur olduğunu düşünüyorum,” dedi. “Zor olacak. Başarısız olması beni endişelendiriyor mu? Evet.” Kredi… The New York Times için Dave Sanders

Dr. Torrey’in küçücük kuruluşu Tedavi Savunuculuk Merkezi veya TAC, ikili bir stratejiyle yasaları değiştirmeye koyuldu.

Ekibi, şizofreni hastası akrabaları olduğu veya ağır akıl hastası insanlarla çalıştıkları için sempatik olan yasa koyucuları aradı. Ve zorunlu ayakta tedaviyi mümkün kılan Kendra Yasası gibi yasa tasarılarını öne sürmek için halkın dehşet penceresini kullanarak şiddet eylemlerinin ardından yasa çıkarılması için baskı yaptılar.

Grubun rekoru çarpıcı. Şu anda kırk yedi eyalette ayakta tedavi konusunda yasalar var ve bunların 30’u TAC’nin katılımıyla geliştirildi. Federal fonlar, 2016 yılında ayakta tedavi taahhüt programlarına akmaya başladı ve TAC, ülke çapında programlar geliştirmek için federal bir hibe aldı.

Duke Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tehlikeliliği araştıran bir sosyolog olan Jeff W. Swanson, bu kampanya sırasında, Dr. Torrey’in, tedavi edilmeyen akıl hastalıklarının şiddetin başlıca nedenlerinden biri olduğuna dair basitleştirilmiş bir mesaj göndermek için istatistikleri seçici bir şekilde kullandığını söyledi.

“Maalesef bu, epidemiyolojik araştırmanın söyledikleriyle uyuşmuyor” dedi. Şiddet içeren eylemlerin yaklaşık yüzde 4’ü doğrudan akıl hastalığına atfedilebilir ve bunların çoğu düşük seviyeli saldırılardır, “insanları itmek, itmek ve tokatlamak gibi şeyler” dedi. Ancak felaket olaylarını izleyen korku, politik olarak güçlü oldu.

Swanson, “Fuller bir iletişimcidir – kalpleri, zihinleri ve politika yapıcıları harekete geçiren bilgileri oraya koymak istiyor,” dedi. Ayrıca, görüşülen diğer uzmanlar gibi, daha katı taahhüt yasalarının ancak psikiyatri yatakları ve klinik deva gibi akıl sağlığı hizmetleri yaygın olarak mevcutsa işe yarayabileceğinden endişe duyuyordu ki, onlar öyle değil.

Şu anda Manhattan Psikiyatri Merkezi olan Manhattan Eyalet Hastanesi’nde başhekim olarak görev yapan Dr. Talbott, “Ağır akıl hastası insanları sokaklardan ve korkunç koşullardan alıp bir tür devaya sokmamız gerektiği kesinlikle doğru” dedi. “Ama deva sistemini büyük parçalar halinde yok ettik. Bu yüzden bir gecede nasıl yapacağımı bilmiyorum.”

Torrey, bu endişeyi paylaştığını ve New York’un hazırlıklı olup olmadığı konusunda çok az fikri olduğunu söyledi.

“Adams’ın bunu deneyecek kadar cesur olduğunu düşünüyorum,” dedi. “Bu zor. Zor olacak.” “Başarısız olabileceği beni endişelendiriyor mu? Evet. 20 yaş daha genç olsaydım, New York’a gidip onlara yardım eder miydim? Olabilir.”

Ancak Dr. Torrey’nin sabah uyandığında düşündüğü ilk şey politika değildir. Bilmek istediği, kız kardeşinin neden hastalandığıdır.

Geçen hafta, Yellowstone Park’taki kurtların bir parazit olan toxoplasma gondii ile enfekte olduklarında daha riskli kararlar aldıklarını ortaya çıkaran yeni araştırma konusunda çok coşkuluydu. Kendi araştırması, aynı parazitin şizofrenide rol oynadığına dair kanıtlar buldu. Onu Rhoda’ya kimin verdiğini bildiğini düşünüyor: aile kedisi Butterball.

Dr. Torrey de zamanının sınırlı olduğunu biliyor. Elindeki titreme 77. yaş gününden hemen sonra başladı ve bunun Parkinson olduğunu hemen anladı. O zamandan beri, hastalığın ilerleyişini, bazen coşkuya varan yakın bir dikkatle takip etti.

“Hayatım boyunca beyni öğrenmeye çalıştım ve şimdi beynim güneye gitti” dedi. “Onu gözlemleyeceğim! Bu heyecan verici! Beyin büyüleyici! Bu benim! Ben birin N’siyim!

Şu anda hastalıkla 12. yılında. 15 yaşına gelindiğinde, hastalığa sahip kişilerin yüzde 80’inde bunama geliştiğini söyledi. Bu, Bay Adams’ın bilmesini istediği bir şeydi.

“New York’ta hızlı çalışsalar iyi olur,” dedi. “Ne olduğunu bilmek istiyorum. Delirmeden önce bu deneyin sonuçlarını görmek istiyorum.”