Nefret ve fobilere karşı edebiyat ne yapabilir?

SULTAN

Global Mod
Global Mod
Ev
edebiyat
Volha Hapeyeva: Nefret ve fobilere karşı edebiyat ne yapabilir?

Belaruslu şair, sürgündeyken Almanca yazmaya başladı. Şimdi diğer yazarları kaçış ve sürgün hakkında metinler yazmaya teşvik etti.

Editor kadrosu

:

Cornelia Geissler

Şair, dilbilimci ve tercüman Volha Hapeyeva 1982 yılında Minsk’te (Belarus) doğdu. 2022’de Crespo Vakfı’nın Konuşma Edebiyatı Ödülü’nü kazandı.Bogenberger yazar fotoğrafları

İki yazar, kaçış, sürgün ve evsizliğin nasıl özel bir şekilde kelimelere dökülebileceğini yazdılar ve eleştirel kısa metinler için Sözlü Mesajlar Ödülü’nü aldılar. Makalelerini Perşembe günü Berlin’de sunacaklar. Yarışma sorusu, büyük ödülün sahibi şair Volha Hapeyeva tarafından formüle edildi. Haftanın kitap sorusu ona gidiyor: Konu neredeyse her gün medyaya yansıyor. Onunla edebiyatta da karşılaşmak neden önemli?

Volha Hapeyeva: Bilim de dahil olmak üzere medya için en önemli olan genellikle nicel verilerdir. Kaçmak ve sürgün, genellikle kaç kişinin nereye gittiği veya nerede kaldığı ile ilgilidir. Edebiyat nitelikten sorumludur, bireye bakar. Ve öncelikle bir şair olmama rağmen, denemelerden uzak değilim. Özellikle de dilbilimci olarak çalıştığım için: Tezim aracılığıyla bu düşünme ve yazma biçimine aşinayım.

Haftanın kitap sorusu: Yaşlı Fontane şimdi internette ne yapıyor?

Haftanın kitap sorusu: Yaşlı Fontane şimdi internette ne yapıyor?

Minsk’ten geliyorum ve Graz’daki bursumdan beri Almanca konuşulan bölgede seyahat ediyorum. Böylece ödül aldığım Deneme Zamanlarında Şiirin Savunması’nı Almanca yazdım. Elbette konu medyada ama edebiyattan farklı ilgi alanları, farklı hedef kitleleri var. Hem yazar hem de okuyucu edebi bir metin için daha fazla zaman ayırabilir. Bu özdeşleşme ve empati yaratır. Ve bir kez merhamet ortaya çıktığında, diğer yaşam tarzlarına yönelik nefret ve fobilerin şansı daha az olur.

Holly-Jane Rahlens: Gelecek barışçıl

Holly-Jane Rahlens: Gelecek barışçıl

Konuşma Tanıtım Ödülü için gönderilen metinlerin çoğundan çok etkilendim. Ödül kazanan Juli Mahid Carly, Irina Nekrasov ve Jonë Zhitia, Almanya’da doğmamış ebeveynleri veya büyükanne ve büyükbabaları hakkında farklı bir şekilde yazıyorlar. Bugün artık net olmayan eski Almanca terim Heimat ile ilgileniyor. Örneğin Jonë Zhitia şöyle diyor: “Benim tek evim Almanya ile Kosova arasındaki otoban.” Savaştan kaçan bir anne babanın kızı ve büyümesini bu ikisinin arasında şekillendirdi. Bunu anlamak toplum olarak bizler için önemlidir. Edebiyatın nasıl bir hal yakalayabildiğini ve geleceğe giden yolda nasıl yardımcı olabileceğini görüyoruz.

okuma ve konuşma, 12 Ocak, 20:00, Chausseestr. Brecht Evi’ndeki Edebiyat Forumu. 125