Nefes Antrenmanlarının Fonksiyonları
Beşerler için en otomatik davranışlardan birisi nefes alıp vermektir.
ömrümüz boyunca nefes alıp verdiğimizi denetim etmemize gerek yoktur.
Vücut bunu tabiatıyla yapıverir.
Hiç sabah uyandığında “eyvah nefes almayı unuttum” diye bir şey duydunuz mu?
Hem duysanız ne olacak ki?
Bunu yapmayı unutsak bile boğulmayız. Vücut bir daha denetimi ele alarak o nefesi verir.
Pekala psikoloji mecrasının “nefes egzersizleri” diye naralar atmasının niçini ne olabilir?
Bu sorunun birinci karşılığı, nefes idmanlarının dert ve gerilim idaresine katkılarıdır.
Nefes antrenmanları, telaş idaresi müdahalelerinde bir rahatlama metodudur.
Evvel tasayı tanıyalım.
Tasa evrimsel olarak bir tehdit olduğunda tetiklenir.
Örneğin, bir ceylan bir aslan gördüğünde bunu tehdit olarak kodlar.
bu biçimdece gereken hormonlar salgılanır ve avcıya odaklanılır.
daha sonra kaçma tetiklenir ve beyin hayatta kalmak ismine gereken öteki nazaranvleri askıya alır.
Lakin çağdaş beşerde telaş tetiklenmesi için av olmaya gerek yoktur!
Örneğin, bir faturanın ödeme tarihinin gelmesi; bir sunum, bir imtihan yahut bir mülakat da dert tetiklenmesi için kâfi olabilir.
bu biçimdece, kalp atışları hızlanır; uyuşmalar, elde/ayakta titremeler ve terlemeler üzere bedensel yansılar verilir.
Bir de…
Nefes alışverişleri hızlanır.
İşte tam da burada nefes alışverişlerimizi yönetmeye başladığımızda beyne yeni bir komut göndeririz.
“Tehlike geçti!”
Beynin buna ikna olması hayli da sıkıntı olmaz.
Zira pek otomatik bir davranışın üstelik tehdit altında denetim edildiğini fark eder.
bu biçimdece tehlikenin geçtiğini var iseyan sistem, rahatlamamızı sağlamak için yeni hormonlar salgılar.
Sonuç olarak da rahatlar, gevşeriz.
Ama bundan evvelki yazımda dediğim üzere bu bir maharettir.
Pratik ettikçe, rahatlama reaksiyonunu artırabiliriz.
Bunun haricinde nefes alışverişleri denetim yahut takip etmek, zihni ağır niyet döngülerinden çıkartır.
Bu ağır fikir döngülerinde, zihni geçmişle yahut gelecekle meşgul ederiz.
Bilhassa gelecekle meşgul altındaki zihin, tasa tetikleyebilir.
Nefes alışverişlerini takip eden bir farkındalık antrenmanı yardımıyla ise zihni artık olan olağan bir duruma odaklarız.
Sonuç olarak, gelecekle ilgili kuruntu ve tehdit algılarından çıkan zihin artık tasa üretmemeye başlar.
ötürüsıyla, nefes bir rahatlama idmanı olduğu üzere bir artık ve burada hüneridir de.
Ve inanın, bu bir hayat marifetidir.
ömrün bize sunduğu en ucuz ve en tesirli başa çıkma maharetini niye denemeyelim ki?
Ufak bir idman ekleyerek bitirelim.
Nefesinizi dört saniye boyunca burnunuzdan yavaşça ve derince çekin.
Dört saniye kadar da tutun.
Yavaşça ağzınızdan nefesinizi bırakmaya başlayın ve toplamda altı saniyede tüm nefesinizi boşaltmış olun.
Bunu bir iki dakika kadar deneyin ve tecrübelerinizi gözlemleyin.
Kaynak: https://www.dokuzsutun.com.tr/nefes-egzersizlerinin-islevleri-6095yy.htm
Beşerler için en otomatik davranışlardan birisi nefes alıp vermektir.
ömrümüz boyunca nefes alıp verdiğimizi denetim etmemize gerek yoktur.
Vücut bunu tabiatıyla yapıverir.
Hiç sabah uyandığında “eyvah nefes almayı unuttum” diye bir şey duydunuz mu?
Hem duysanız ne olacak ki?
Bunu yapmayı unutsak bile boğulmayız. Vücut bir daha denetimi ele alarak o nefesi verir.
Pekala psikoloji mecrasının “nefes egzersizleri” diye naralar atmasının niçini ne olabilir?
Bu sorunun birinci karşılığı, nefes idmanlarının dert ve gerilim idaresine katkılarıdır.
Nefes antrenmanları, telaş idaresi müdahalelerinde bir rahatlama metodudur.
Evvel tasayı tanıyalım.
Tasa evrimsel olarak bir tehdit olduğunda tetiklenir.
Örneğin, bir ceylan bir aslan gördüğünde bunu tehdit olarak kodlar.
bu biçimdece gereken hormonlar salgılanır ve avcıya odaklanılır.
daha sonra kaçma tetiklenir ve beyin hayatta kalmak ismine gereken öteki nazaranvleri askıya alır.
Lakin çağdaş beşerde telaş tetiklenmesi için av olmaya gerek yoktur!
Örneğin, bir faturanın ödeme tarihinin gelmesi; bir sunum, bir imtihan yahut bir mülakat da dert tetiklenmesi için kâfi olabilir.
bu biçimdece, kalp atışları hızlanır; uyuşmalar, elde/ayakta titremeler ve terlemeler üzere bedensel yansılar verilir.
Bir de…
Nefes alışverişleri hızlanır.
İşte tam da burada nefes alışverişlerimizi yönetmeye başladığımızda beyne yeni bir komut göndeririz.
“Tehlike geçti!”
Beynin buna ikna olması hayli da sıkıntı olmaz.
Zira pek otomatik bir davranışın üstelik tehdit altında denetim edildiğini fark eder.
bu biçimdece tehlikenin geçtiğini var iseyan sistem, rahatlamamızı sağlamak için yeni hormonlar salgılar.
Sonuç olarak da rahatlar, gevşeriz.
Ama bundan evvelki yazımda dediğim üzere bu bir maharettir.
Pratik ettikçe, rahatlama reaksiyonunu artırabiliriz.
Bunun haricinde nefes alışverişleri denetim yahut takip etmek, zihni ağır niyet döngülerinden çıkartır.
Bu ağır fikir döngülerinde, zihni geçmişle yahut gelecekle meşgul ederiz.
Bilhassa gelecekle meşgul altındaki zihin, tasa tetikleyebilir.
Nefes alışverişlerini takip eden bir farkındalık antrenmanı yardımıyla ise zihni artık olan olağan bir duruma odaklarız.
Sonuç olarak, gelecekle ilgili kuruntu ve tehdit algılarından çıkan zihin artık tasa üretmemeye başlar.
ötürüsıyla, nefes bir rahatlama idmanı olduğu üzere bir artık ve burada hüneridir de.
Ve inanın, bu bir hayat marifetidir.
ömrün bize sunduğu en ucuz ve en tesirli başa çıkma maharetini niye denemeyelim ki?
Ufak bir idman ekleyerek bitirelim.
Nefesinizi dört saniye boyunca burnunuzdan yavaşça ve derince çekin.
Dört saniye kadar da tutun.
Yavaşça ağzınızdan nefesinizi bırakmaya başlayın ve toplamda altı saniyede tüm nefesinizi boşaltmış olun.
Bunu bir iki dakika kadar deneyin ve tecrübelerinizi gözlemleyin.
Kaynak: https://www.dokuzsutun.com.tr/nefes-egzersizlerinin-islevleri-6095yy.htm