Maria-Christina Piwowarski, kitabınızda neden herkes “Ve ben -” diyor?

SULTAN

Global Mod
Global Mod
“Ve Ben –” kitabı aralarında Zsuzsa Bánk, Isabel Bogdan, Olga Grjasnowa ve Judith Poznan'ın da bulunduğu yirmi yazarın metinlerini bir araya getiriyor. Antoloji Pazartesi günü ana liman Neukölln'de sunulacak. Editör Maria-Christina Piwowarski'den şunu bilmek istiyoruz: “Ve ben -” kulağa utangaç veya kendinden emin gelebilir – ben diyenleri ne yapmaya davet ettiniz?

Maria-Christina Piwowarski: Başlığın oldukça özgüvenli olduğunu anlıyorum. Robert Frost'un 1915 tarihli “Alınmayan yol” şiiri bana bunu hatırlattı. Paul Celan'ın çevirisindeki son ayette şöyle diyor: “Ormanda bir yol vardı, yol ayrıldı,/ ve ben – ben daha az gidilen yolu seçtim,/ ve bütün fark buydu “ Yaklaşık bir yıl. Daha önce bu benim için bir fikrin müziği gibiydi.

Özgeçmişler çoğu zaman kulağa çok eksiksiz geliyor; Ancak daha derine bakarsanız, tüm insanlarda kırılmalar, yeni bir yola karar verdikleri anlar vardır. Bazen zor oldu, bazen işe yaramadı, bazen çok daha iyi bir şey ortaya çıktı. Bu dönüm noktalarına olan merakım Ocelot kitabevinden ayrılma kararımla ilgili. Bu beni meşgul etti. Hayatım boyunca hep kitaplara tutundum. Her zaman bakıyorum: bunun hakkında kim yazdı? Yani bir rehber aramıyorum, edebiyatla ilgileniyorum, rehber olarak kullandığım dil bu.