Lise mezunu İngiltere'ye gidebilir mi ?

Ramazan

Global Mod
Global Mod
Lise Mezunu İngiltere'ye Gidebilir mi?

İngiltere, eğitim, iş ve sosyal hayat açısından oldukça zengin fırsatlar sunan bir ülke. Birçok kişi, bu fırsatları keşfetmek ve kariyerlerini bir adım öteye taşımak için İngiltere'yi hedefliyor. Ancak, lise mezunu bir kişinin bu ülkeye gitme şansı var mı? Bu yazıda, lise mezunlarının İngiltere'ye gitme imkânlarını, vize türlerini ve başvuru süreçlerini detaylı bir şekilde ele alacağım. Hem erkeklerin daha pratik ve sonuç odaklı, hem de kadınların daha sosyal ve duygusal bakış açılarıyla bu konuya nasıl yaklaşılabileceğini inceleyeceğim.

Vize Başvuruları ve Lise Mezunu Olmanın Rolü

İngiltere'ye gitmek için birçok farklı vize türü mevcut. Ancak lise mezunu biri için en uygun olanı, öğrenci vizesi (Tier 4) veya çalışma vizesi (Tier 2) olabilir. Lise mezunları, özellikle üniversite veya mesleki eğitim için başvurduklarında, eğitim ve dil seviyeleri doğrultusunda başvurularını yapabilirler.

Öğrenci Vizesi (Tier 4)

İngiltere’ye öğrenci olarak gitmek isteyen lise mezunları için Tier 4 vizesi gereklidir. Bu vize, özellikle üniversite eğitimi almayı hedefleyenler için geçerli olup, başvurularda belirli kriterler bulunmaktadır. Bunlar arasında, İngiltere'de eğitim alacak okulun resmi onaylı olması, İngilizce dil yeterliliği ve eğitim sürecini finansal olarak destekleyecek maddi kaynakların bulunması yer alır.

Özellikle dil yeterliliği konusunda IELTS (International English Language Testing System) sınavı istenmektedir. Ancak lise mezunu olmanız, bu başvuruyu yapmanıza engel değildir. Birçok üniversite, lise mezunlarının belirli bir hazırlık programına katılmalarını sağlar. Bu hazırlık programları, dil becerilerini geliştirmek ve İngiltere’deki eğitim sistemine hazırlıklı olmak için önemli fırsatlar sunar.

Örneğin, 2020 yılında İngiltere’ye giden uluslararası öğrencilerin %22’si Hindistan’dan, %12’si ise Çin’den geldi. (UK Council for International Student Affairs, 2020). Bu örnek, lise mezunu olmanın öğrencinin ülkeye gidişini engellemediğini gösteriyor; aksine, dünya çapında birçok öğrenci, İngiltere'de eğitim almak için hazırlık programlarıyla bu fırsatları değerlendiriyor.

Çalışma Vizesi (Tier 2)

İngiltere, yabancı iş gücünü de bünyesine katmayı hedefliyor ve özellikle nitelikli iş gücüne ihtiyaç duyuyor. Lise mezunu bir kişi için çalışma vizesi almak biraz daha karmaşık olabilir. Bu vizeyi alabilmek için, genellikle İngiltere’de bir iş yerinden iş teklifi almanız gerekir. Ancak, başvurulacak alanlar genellikle bilişim teknolojileri, mühendislik ve sağlık sektörleri gibi nitelikli iş gücüne ihtiyaç duyulan mesleklerle sınırlıdır.

Ancak son yıllarda İngiltere, vize başvurularında daha esnek bir yaklaşım benimsemeye başlamıştır. Özellikle "High Potential Individual Visa" gibi yeni vize türleri, eğitim veya meslek durumuna bakılmaksızın, belirli beceri ve yetenekleri olan kişilere fırsatlar sunmaktadır. Örneğin, 2023 yılında bu vize türü ile başvuruları artırmak adına, İngiltere hükümeti, lisans veya yüksek lisans mezunu olan kişilere, ilgili sektörde çalışabilecekleri iş fırsatları sunmaktadır.

Sosyal ve Duygusal Etkiler: Kadınların Perspektifi

Kadınlar için İngiltere’ye gitmek, yalnızca eğitim veya iş fırsatlarından ibaret değildir. Aynı zamanda sosyo-kültürel açıdan da büyük bir adım olabilir. Birçok kadın, İngiltere’ye gitmeyi, yeni bir kültür keşfetmek ve kişisel gelişimlerini artırmak için bir fırsat olarak görüyor. Ailelerinden ve çevrelerinden uzak olmak, başlangıçta zorlu olabilir; ancak İngiltere’deki çok kültürlü yapılar, kadının sosyal ve duygusal açıdan daha özgür olmasını sağlayabilir.

Örneğin, 2020 yılında İngiltere'ye gelen uluslararası öğrenci kadınların %55’inin, diğer kadın öğrencilere kıyasla daha bağımsız bir yaşam sürmeyi tercih ettiği rapor edilmiştir. (UK Council for International Student Affairs, 2020). Bu, İngiltere'nin kadınlar için sunduğu fırsatları ve özgür ortamı yansıtan önemli bir veridir.

Erkeklerin Perspektifi: Pratik ve Sonuç Odaklı Yaklaşım

Erkekler için ise İngiltere’ye gitmek daha çok kariyer ve maddi kazanç odaklı bir hedef olabilir. Lise mezunu bir erkeğin İngiltere’ye gitmesinin en büyük motivasyonlarından biri, mesleki eğitim veya nitelikli iş bulma olasılığıdır. İngiltere, özellikle bilişim, mühendislik ve sağlık sektörlerinde nitelikli iş gücüne ihtiyaç duyuyor. Bu anlamda, İngiltere'deki eğitim kurumları ve iş dünyası, erkekler için çok cazip fırsatlar sunuyor.

Bir erkek, genellikle eğitim ve kariyer hedeflerini göz önünde bulundurarak, pratik bir yaklaşımla bu fırsatları değerlendirebilir. Örneğin, İngiltere'de çalışan bir mühendis, yıllık ortalama 30.000 – 45.000 sterlin arasında bir gelir elde edebilir. (UK Government, 2021). Bu gelir, özellikle lise mezunu bir kişi için önemli bir motivasyon kaynağıdır.

Sonuç olarak

Lise mezunu bir kişi için İngiltere'ye gitmek, doğru bilgi ve planlama ile mümkün. Eğitim veya çalışma vizesi ile başvurulabilecek birçok fırsat var. Kadınlar için kültürel ve sosyal etkiler, erkekler için ise kariyer ve finansal fırsatlar ön planda olabilir. Her iki bakış açısının da farklı ancak birbirini tamamlayan yönleri bulunuyor. Eğitim veya iş fırsatları sunan İngiltere, dünya çapında farklı kültürlerden gelen birçok bireye fırsatlar sunmaya devam ediyor.

Sizce lise mezunu bir kişinin İngiltere'ye gitmesinin en büyük engelleri nelerdir? Eğitim, iş fırsatları veya kültürel etkiler gibi faktörlerin bir arada nasıl şekillendiğini düşünüyorsunuz?