Kendini gerçekleştiren kehanet

Felaket

New member
birtakım kimi ne düşünsem oluyor ya da söylemiş olduğim her şey çıkıyor söylemiş olduğiniz olmuştur. İmtihanı geçemeyeceğim, işverenim beni işten kovacak, kesin bu akşam tartışacağız, beni aldatacak üzere sözler kullanıp sonunda dediğim çıktı biçiminde sözler kullandığınız olmuştur. Pekala bu durum hakikaten geleceği bilmiş mi oluyorsunuz? Ya da dediğiniz her şeyin oluyor olduğu manasına mı geliyor?

Örneğin yeni tanıştığınız lakin, samimi bulamadığınız kişilere yönelik, içten pazarlıklı olduklarını, uygun anlaşamayacağınızı düşünerek beklentileriniz doğrultusunda aralı davranmanız. Sizin soğuk davranışlarınıza yönelik onların da tıpkı biçimde sizlere karşılık vermesi. onlara ait beklentimiz, aslında temelde bizim kendi davranışımızla biçimlenmiş olsa da, kendini doğrulamış olur. Bir öteki örnek ise “o bence benim için bu biçimde düşünüyor” diye düşünerek buna inanılıyor. Kişi inandığı bu niyet ile o bireye olan davranışına yansıyor. Son olarak o kişi hakkınızda sizin düşündüğünüz üzere düşünmesi ile size olan davranışına yansıyor. Bu sürecin sonunda ise “gerçekten benimle ilgili o denli düşünüyormuş, ben söylemiştim” diyerek başlanılan noktaya geriye dönülüp kendini doğrulama kelam konusu oluyor.