Kanılarında boğulanlara

Felaket

New member
“Keşke şu cümleyi de söyleseydim.”

“Bunlar niye benim başıma geldi”

“Başka türlü olsaydı nasıl olurdu”

“Ben neyi yanlış yaptım”

Bu cümleler size tanıdık geliyor mu? Gün ortasında en epeyce ne düşünürsünüz? O gün için kurduğunuz planları, gidişatı ve tahminen biraz geçmiş yaşantıları, biraz hayalleri ve beklentileri… Bu listeyi artırabiliriz. Aslında bakıldığında düşünmeden geçen tek bir saniyemiz dahi yok. Bu yazıyı okurken bile bir şeyler düşünüyorsunuz, kiminiz odaklanmaya ve ne anlattığımı yakalamaya çalışıyor, kiminiz zihninde art planda dönüp duran kanılarla kaybolmuş ve bu satıra kadar farkında olmadan gelmiş…

Özellikle epeyce fazla odaklanmamızı gerektirmeyen aktiviteleri gerçekleştirirken niyet girdabında boğulduğumuz vakit içinder olur; yemek yerken, yürürken, uyumaya çalışırken üzere. bu biçimde anlarda zihninizden atamadığınız niyetler döngüsüne kapıldığınızı hissettiğinizde bilin ki zihniniz ruminasyon yapıyor.

Ruminasyon nedir?

Ruminasyon, yinelayıcı bir şekilde düşüncelerin zihinde dönüp durması, ve “geviş getirmek” manalarında kullanılır. özetlemek gerekirse zihniniz kanıyı geviş getirircesine döndürür durur, bir sonuca varamaz, sırf düşünür. Bu cins düşüncelerin sorunu çözmeye yönelik bir imkan sağlamadığı da araştırmalarca desteklenmiştir. Ruminasyon günlük hayatta bireylerin aktivitelerini olumsuz istikamette tesirler. Odaklanmayı zorlaştırır, geçmişte yaşanmış olumsuz tecrübeler şimdi’ye dair motivasyon düşüklüğüne, gelecekle alakalı algı bozukluğuna ve bilişsel çarpıtmaların pekiştirilmesine sebep olur. Otomatik ve istemsiz biçimlerde zihinde beliren niyetler şahıslarda bunalma, boğulma, sıkışmış üzere hissetme neticelerina da niye olur.

Ruminasyon yol açar?

Ruminasyon, “endişe” “belirsizlik” ve “kontrol” kavramlarıyla yakından bağlıdır. Kişinin olay yahut durum üzerinde besbelli bir denetimi olmasa bile üzerinde uzun uzun düşünmesi her şey onun denetimi altındaymış üzere hissettirir. Tahminen de kısa vadede bu his şahısları rahatlatsa da uzun vadede niyetten boğulduklarını belirtirler. Birebir biçimde belirsizlik ve kaygı kavramları da birebir istikamette hizmet ederler. Ruminasyon çoğunluklukla öğrenilmiş bir davranıştır bu yüzden bireyler “ben daima epey düşünen bir tanesiydim.” cümlesini kullanırlar.

Biroldukca sebepten bahsetmek mümkün lakin özetlemek gerekirse belirtmek gerekirse;

• Kişilerin geçmişi değerlendirirken olumsuz olay ve sonuçlara odaklanmaları,
  • Olumsuzlukları kendileriyle ilişkilendirmeleri,
  • Çok fazla genelleme yapmaları üzere niyet yanılgıları yatar.
Daha da geçmişe gidecek olursak, anneyle kurulan bağlanma biçimi çok değerlidir. Birtakım araştırmalarda, annenin çocuğa problemle baş etmesi için gereken alanı sağlayamamış olması, probleme ilişkin alternatif tahlil üretme marifetini öğretmemesi, müdahaleci ve yargılayıcı tavırlarının bu sonuçları ortaya çıkardığı sav edilmektedir.

Ruminasyon kişiyi nasıl tesirler?

Ruminasyonun şahıslar üzerinde ömrün birfazlaca alanında tesirinden bahsedebiliriz. Çok düşünme meselesine sahip olan bireylerin gerilim seviyesi başka bireylere daha yüksektir. Toplumsal, iş ve aile yaşantısında devamlı düşünmek aksiye daha fazlaca yaklaşmaya ve değerlendirme-karar düzeneğinin bozulmasına sebep olur. Bu sebeple bireyler ortası bağlar sekteye uğrayabilir. Örneğin, partneri hakkında daima olarak olumsuz kanılara sahip olan bir kişi partneriyle tartışacak ve bu da toplumsal ömrünü olumsuz olarak etkileyecektir. Durumu yanlışsız değelendirmesine de mani olduğu için, kişinin düzeltme yolunda bir adım atmasını zorlaştıracaktır.