Kafa karıştırıcı 21. yüzyılın ötesinde – şiirsel bir keşif

SULTAN

Global Mod
Global Mod
Logan Şubat şu anda Berlin'de DAAD bursu sahibi ve yabancı dil edebiyatının en heyecan verici keşiflerinden biri. Almanca basılan ilk şiir kitabının başlığı “Mental Voodoo” oldukça istikrarsız bir durumu akla getiriyor. Logan Şubat şiir, deneme ve şarkı yazıyor ve aynı zamanda şarkı söylüyor. Kendisini ikili olmayan olarak tanımlıyor ve kendisini bir “LGBTQ aktivisti” olarak görüyor. Bu hantal adlandırma, 21. yüzyılda yaşanan çalkantıların göstergesidir.

Şubat, Afrika kökenli olması nedeniyle eski geleneklere aşinadır ancak aynı zamanda 1999'da şiddetli küresel değişimlerin içinde doğmuştur. Şubat ayının şiirleri bu küresel süreçlerin samimi protokolleridir. Ciltteki şiirsel seslerinden biri, “Karmakarışık 21. yüzyılın ötesinde duruyorum / Her iki ayağım da tarih öncesi Afrika'da sağlam duruyor” diyor.

Günaydın Berlin
Bülten

Kayıt olduğunuz için teşekkürler.
E-postayla bir onay alacaksınız.

Logan Şubat kendisini bir yabancı olarak görüyor. Acı verici bir durum. Bu durum onun şiirlerinde bilinçli olarak meraklı, alışılmışın dışında ve tüm normların dışında üretken bir bakış açısına sahip olmasını sağlar. Aynı zamanda bu normlar hakkında yazıyor ve bunları inceliyor. İki nedenden dolayı yabancıdır. Bir yandan Nijerya'da kendisini özel olarak gey ya da biseksüel olarak tanımlamasına hiçbir zaman izin verilmediğinden: “Queer cinsellik konusunda net, olumlu bir dil bilmiyordum.” Öte yandan Şubat, postkolonyal dönemin etkisi altında büyüdü. Hıristiyanlık.

sömürgeciliğin mirası

Ancak geleneksel Batı Afrika kültürleri, kadınlar arasındaki eşcinsel ilişkilerin, belirli ritüeller sırasında karşı cinsten kıyafetlerin giyilmesinin veya siyasi konumdaki kişilerin belirsiz cinsiyet kimliklerinin gayet iyi farkındadır. “Bildiğim kadarıyla sınırları belirlenmiş kimlikler ya da kültürel önyargılar yoktu. Kesinlikle günümüz yasalarının şiddetiyle karşılaştırılabilecek hiçbir şey değil.” Onun için eşcinsel fobi sömürgeciliğin ciddi bir mirası: “Güzel adamlara bakmak beni bir gün öldürecek.”

Şair, öncelikle sömürge döneminde Hıristiyan değerlerinin yerini aldığı Yorùbá'nınki gibi kendi Afrika geleneklerinin zengin manevi kavramlarından bazılarını açmak zorunda kaldı. Yorùbá tek bir Tanrı tanımaz, fakat maneviyat, maneviyat ve insanlar arasındaki aracılar olarak çeşitli görevlerini yerine getirmek için akışkan ve cinsiyet değiştiren birçok tanrıyı tanır. Genellikle kötü bir tarikat olarak değersizleştirilen Voodoo, başlangıçta ruh veya tanrıdan başka bir şey ifade etmez. Bu deneyimler ve geleneksel bilgilerin edinilmesi, Şubat'ı hâlâ sömürgecilik sonrası Nijerya toplumunda zayıf bir oyuncu haline getirdi. 24 yaşındaki Nijeryalı, yerli dünya görüşleriyle kendi yöntemiyle ilgilenmenin doğuştan hakkı olduğunu yazıyor: “İşte buradayız, toprağı ilk işleyen ruhların arasından yürüyoruz, / parçalanmış ülkemden buraya geldim // buraya. Hikayeler aynı zamanda hem dışımda hem de içimde”.

Şiir kitabının bölümleri “Anneler” ya da “Babalar” başlığını taşırken Şubat sadece biyolojik akrabalardan değil, aynı zamanda yaşayanların kendilerini büyük bir aile gibi bağlı hissettikleri, iletişim kurdukları atalardan ve manevi ruhlardan da bahsediyor. günlük yaşamda kimin tavsiyesine başvurdukları. Şiirlerde olduğu gibi günlük deneyimlerde de fiziksel ve ruhsal olan arasındaki sınırlar değişkendir. Kendisininki gibi reddedilen bedenler hakkında yazdığında (“Nijerya, o aromatik bahçe / parçalanıp başımızın kesildiği yer”), bu reddedilmeyi her zaman kötü muamele görmüş bir kimlik olarak anlıyor: “Her iyi doktor bana ötenazinin ne olduğunu bilip bilmediğimi soruyor. / Biliyorum.”

Şubat ayının şiirleri kızgındır, acildir, sorgulayıcıdır, sorgulayıcıdır. Şair kendi kimliğinin hakkı için her türlü dille mücadele eder. Aynı zamanda şiirleri incelikli, şefkat ve özlem doludur. “Beni kutsallaştırmanı istemiyorum sevgilim. / Bahçenin çiçek açması ve yolun açılması için dua edin. // Çıplak olmak istiyorum.” Bu tonal karşıtlık da ikili, yani bir bütün olarak iki parçalı ve onun şair olarak statükosunun bir parçası.

Çevirmek zor

Logan Şubat, hem Yorùbá (diğer 44 milyon Batı Afrikalı gibi) hem de İngilizce konuşuyor. Nijerya'da okula gitti ve ABD'de okudu. Şiir cildi İngilizce ve Almanca olarak iki dilli olarak yayınlanmaktadır. Şubat ayında İngilizce yazılmış bazı şiirleri aralarına Yorùbá terimleri serpiştirilmiş durumda; bu, editör ve çevirmen Christian Filips için bir zorluk. Bazı Yorùbá kelimelerinin İngilizce karşılığı yoktur ve bunun tersi de geçerlidir. Kitabın sonunda yazar ve çevirmen arasında geçen bilgilendirici sohbet sayesinde Philips'in dikkat çekici çeviri çalışmaları hakkında bilgi sahibi oluyoruz. Her şeyden önce Nijeryalı şairin yaşama ve yazma koşulları hakkında ilginç gerçekleri öğreniyorsunuz. Christian Filips, başka yerlerde yazdığı gibi şiirlerini tercüme etmekten hoşlanıyordu. Bedenlerin ve ulusların masumiyetini iddia etmiyorlar, bunun yerine Afrika ve Avrupa söylemlerini eski Yorùbá bilgisi ve psikanalizden gelen içgörülerle iç içe geçirerek “ortak ikili düşünce kalıplarını engelliyorlar”.

Edebi keşif çalışmalarıyla tanınan yayıncı Urs Engeler, “Mental Voodoo” adlı şiir kitabıyla yeni baskı serisi “Poesie Dekolonie”ye başlıyor. Bu çığır açıcı seride de karşılıklı karışma ve örtüşme, düşüncenin ve üretimin yol gösterici ilkesidir. Çünkü ne post- ne de sömürgecilik karşıtı bir dil var; yalnızca yayıncının internet sitesinde yazdığı gibi “dillerin iç içe geçtiği, düzelttiği ve birbirini yeniden yazdığı” bir nokta var. Yeni seri, dirençli poetikayı kullanarak dil normlarına ve güç hiyerarşilerine karşı yeni bir şekilde yazan şairlerin sesini duyurmayı amaçlıyor.

Logan Şubat: Zihinsel voodoo. Şiirler. İngilizceden çevrilmiş ve Peter Dietze'nin işbirliğiyle Christian Filips tarafından düzenlenmiştir. İngilizce ve Almanca olarak iki dilli baskı. Urs Engeler yayınevi, Schupfart 2024, 234 sayfa, 24 euro

Kitap galası 28 Şubat, 19:30, Berlin Edebiyat Kolokyumu, vooo.space'de canlı yayın