İşte buradayız: özellik fabrikasından çıkıyoruz

Adanali

Member
Günaydın

Duyuru

(Resim:

)

Stefan Mintert, yazılım geliştirmede şirket kültürünü geliştirmek için müşterileriyle birlikte çalışıyor. Şu anda liderlikte en büyük potansiyeli görüyor; hiyerarşik seviyeden bağımsız olarak Bazı yön değişiklikleriyle bir kariyer yolunun ardından bu potansiyelden yararlanmayı kendine görev edindi. Birkaç yıllık danışmanlık deneyimine sahip bir BT geçmişinden gelen, başlangıçta kendi yazılım geliştirme şirketini kurdu. Liderliğin öğrenilmesi gerektiğini ve iyi rol modellerinin nadir olduğunu buldu. Müşterilerinin yazılım geliştirmede en büyük desteğe ihtiyacının kod üretiminde değil liderlik olduğu ortaya çıktı. Dolayısıyla Kutura şirketinin nereye doğru gittiği onun için açıktı: ürünleri geliştiren insanların gelişip büyüyebilmesi için liderliği geliştirmek. Stefan, 1994’ten bu yana iX’te uzun süredir serbest çalışan olarak Haberler için yazıyor.

Bu noktada yeni bir blog başlıyor ve burada sizi neler bekleyebileceğini önceden anlatmak istiyorum. Blogun başlığı “Özellik Fabrikasından Kaçış”. Neyle ilgili?

Uzun yıllardır “çevik projeler” üzerinde çalışıyorum. Bunu tırnak içine aldım çünkü bazen bunlar proje bile olmuyor ve çoğu durumda şirketlerin yaptıklarının çeviklikle pek alakası yok

Bunun yerine, sıklıkla gözlemlediğim şey, yazılım geliştiricilerin bir şeyi mümkün olduğu kadar çabuk kodlaması gerektiği (bu yüzden buna “sprint” deniyor) ve bunun aslında ne için olduğunu gerçekten bilmemesi. Biletin adı “özellik” ve “özellik fabrikası” hazır. Montaj hattında biletleri işleyin. Her yerde böyle mi? Kesinlikle hayır! Ama oluyor ve filtre balonum diyor ki: o kadar da nadir değil!

Ne kaldı? Oldukça fazla ve yazılım geliştiriciler için önemli olabilecek şeyleri içeriyor. Temiz kod, kod kalitesi, teknik borcu azaltın, harika şeyler kodlayın, etkisi ve anlamı olan bir şeyi birlikte geliştirin. Geliştiriciler buna işaret ettiğinde bazen “yukarıdan” “makine dairesini cilalamak” istedikleri söyleniyor (bkz. altın kaplama). Tam tersine ekipler dinlenilmediğinden şikayetçi. Açıkçası bu durumlarda iletişim başarılı olmaz.

Şu ana kadar çok kötü. Bu şikayetleri ilk kez okumuyorsunuz; Ayrıca başka yerlerde de mevcuttur.

Ancak benim için önemli olan bir şey var ve şu ana kadar eksik olduğunu düşündüğüm şey bu: şu sorunun yanıtları: Her geliştirici, özellik fabrikasından çıkmak için somut olarak ne yapabilir?

Gördüğüm kadarıyla birçok ekip üyesi kendilerini statükoya teslim etmiş veya bir kurtarıcıyı bekliyor. O zaman Scrum Master veya Agile Koçu bununla ilgilenmelidir. Bu yüzden OP daha iyi kartlar yazmalı. Yani ustabaşı yapmalı… Öyle yapmalı… Vesaire. Ancak biz geliştiriciler olarak bir şeyler yapabiliriz; ve bence biz olmadan işe yaramaz. (Bir zamanlar bilgisayar bilimi okudum ve bu nedenle, geliştirmeyi bir süre önce bırakmış olsam da, zorba “biz” ifadesini kullanmama izin verdim).

İşte bu blog bununla ilgili olacak. Kendimi özellik fabrikasından kaçmak için bir nevi yardım olarak görüyorum. Eğer hiç dışarı çıkmak istemiyorsanız, burada ilgi çekici makaleler bulamazsınız. Ancak yeniden ayaklarınızın üzerinde durmak istiyorsanız, çevikliğinizi geri getirmek istiyorsanız, yazılım geliştirenlerin sorumluluğuna geri dönmek istiyorsanız, burada dürtüleri, bakış açısını değiştirmeyi ve somut eylem önerilerini bulacaksınız. Söz veremeyeceğim tek şey, önerilen tüm çözümlerin uygun maliyetli olacağıdır. Tersine, bazen tartışmalı konuşmalar olmadan işler yürümez.

Bu arada çeviklik pek umurumda değil. Çevik sadece iyileştirmeler elde etmek için bir araçtır. Bazen kullanışlı bir araç, bazen değil. Benim için şirketteki şeffaflık, sorumluluğun üstlenilmesi (yazılım geliştiricilerin de) ve şirketteki kişilerin ihtiyaçları daha önemli. Ve en çok eksik olan şey: liderlik… ya da liderlik, eğer buna böyle demek istersek. Şirketteki herkes bu eksikliği giderebilir. Bu konuda benimle birlikte çalışırsanız çok mutlu olurum.

Üzerimde

Benim adım Stefan Mintert. Uzun zaman önce bilgisayar bilimi okudum. Küçük bir ekiple müşteriler için özel yazılımlar geliştirmeye başlamadan önce birkaç yıl teknik danışman olarak çalıştım. İki startup ve büyük bir yön değişikliğinin ardından artık öncelikle liderlik, kurum kültürü, iş yerinde mutluluk ve dönüşüm alanlarında danışman olarak çalışıyorum. Bugün teknolojiye daha az ilgi duyuyorum. Bugün yeni ürünler geliştiren insanların nasıl birlikte çalıştıkları ve nasıl yönetildikleriyle ilgileniyorum.

Burada yazmak istediklerim sadece deneyimlerimden kaynaklanmıyor. Aksine, Kutura’daki meslektaşlarımla birlikte çalışmaktan ve öğrenmekten kazandığım argümanlar, düşünceler, görüşler ve görüşler burada saklıdır. Bu kişilerin kim olduğunu kutura.digital/team adresinde bulabilirsiniz. Birlikte müşterilerimize kültür, liderlik, çeviklik, müşteri odaklılık ve çok daha fazlasındaki değişiklikler konusunda yardım sunuyoruz. Özel gördüğümüz şey, CEO’dan orta düzey yönetime ve geliştiricilere kadar tüm hiyerarşik seviyelere aynı anda destek sağlamamızdır.

Blog yazıları için ikinci bir kaynaktan bahsetmek istiyorum: Beni blogun başlığı olan “Özellik Fabrikasından Kaçış”a bağlayan şey, Kutura olarak aynı başlık altında Özellik Fabrikasından kaçmanıza yardımcı olacak atölyeler sunmamızdır. Gizli tanıtımdan kaçınmak için gönderilerimde bunu belirtmeyeceğim. Katkıların uygulamadan geldiğini göstermek için burada bundan bahsediyorum. Çünkü atölyelerde diğer geliştiricileri neyin motive ettiğini öğreniyorum.

Beni sosyal medyada ararsanız LinkedIn’de ve tabii ki internette Kutura’da bulabilirsiniz.

Ve şimdi gerçekten ilk yazıyla başlayabiliriz.

MERHABA. Stephen

Not: Burgerci olmayı tercih ettiğim için “Moin” ile sohbet başlatmayı seviyorum. Bunun günün saati ile hiçbir ilgisi yoktur. Wikipedia, kelimenin “hoş, iyi, güzel” anlamına gelen “moi” kelimesinden geldiğini belirtiyor. Çatışmalarla dolu günümüzde böyle bir sohbete başlamanın kötü bir şey olmadığını düşünüyorum. Buradaki herkes bunu kendisi yorumlayabilir. “İyi günler”den “Keyifli okumalar”a kadar her şey dahil.

(kendim)

Haberin Sonu