Günter Grass’ın hangi kitabı bugün için doğru?

SULTAN

Global Mod
Global Mod
Pek çok yayıncı şimdiden ilk yeni sonbahar sürümlerini piyasaya sürüyor. Ancak yaz, yeniden okuma için de zaman sunar. Berlin’de yaşayan öğretim görevlisi ve Lübeck’te fahri profesörlük yapan Dieter Stolz’a “Günter Grass. The Writer”, dtv’de Nobel Edebiyat Ödülü sahibi yazarın tüm eserlerine yeni bir bakış attı: Bugün hangi Grass kitabı okunmalı?

Dieter Stolz: Özellikle bugün savaş zamanlarında küçük bir şaheser öneriyorum: “Telgte’de Buluşma”. Bununla birlikte, Vestfalya Barışının 375. yıl dönümü göz önünde bulundurulduğunda, bu barok görünümlü ve çağdaş bir referansa sahip olan hikayeyi saatin kitabı olarak önermiyorum. İnce ironisi, içten mizahı ve zekice tasarlanmış anlatım stratejileriyle etkileyen, ısrarla güncellenen bir dil sanatı eseri olarak tavsiye ederim. İçerik açısından, her şey parçalanmış Alman anavatanı ve anadili, edebiyat ve siyaset, şiirin ruhu ve (güçsüzlüğü) etrafında döner. Ama aynı zamanda etik standartlar, çok gerçek ve metafizik açlık ve son olarak, karanlık zamanlarda boşuna yazılmış manifestolar hakkında.

Zamansız şairler, en iyi ihtimalle, tarihsel süreçte dikkatsizce atlananları hayal güçleriyle doldururlar. Bize otantik olarak aktarıldığı varsayılan gerçeklerden daha doğru gerçekler icat ediyorlar. Grimmelshausen’in Simplicissimus’unu, Döblin’in Wallenstein romanını veya Brecht’in Cesaret Ana dersini düşünün. Dürüst yalancılar, ölümcül sosyal yapıları incelemeye ve onları şeytanlaştırmaya odaklanır.

Bahşiş

Günter Grass: “Telgte’deki görüşme” dtv sürümünde, 256 sayfa, 13 Euro’da mevcuttur. Grass’ın çizimlerini ve Ingo Schulze’nin önsözünü içeren bir baskı Steidl tarafından yayınlandı. 248 sayfa, 20 Euro

İlan | daha fazlasını okumak için kaydırın

Bu kurnaz karşı-masallar tekrar tekrar çeşitlendirilmek ister, çünkü genellikle ideolojik tarihsel çarpıtma kisvesi altında gizlenen diğer gerçekler, onların saplantılı hayal gücü olmadan tartışmaya açılmaz. Ve böylece “Telgte’de Treffen”de sadece şiirsel ve dini tartışmalar değil, aynı zamanda hem utanmaz cüretkarları hem de hassas ruhları kasıtlı olarak inşa edilmiş bir dramaturjiye yönlendiren açıklamalar vardır: yetersiz tövbekarın yemeğinden görkemli ziyafete, hoşgörü ve uzlaşma ruhuyla harika balık yemeğine. Güzel bir rüya, daha ne olsun? Melankolik şairlerin tüm güçsüzlüğüyle: “zaten sessiz bir şair”. Ama her şeyden önce en üst düzeyde hayat dolu bir okuma keyfi!