Gisela Höhne, RambaZamba hakkında yazmak nasıldı?

SULTAN

Global Mod
Global Mod
Kapsamlı RambaZamba Tiyatrosu, Vagantenbühne veya Gorki kadar Berlin'in bir parçasıdır. 1991 yılında oyuncu ve tiyatro akademisyeni Gisela Höhne tarafından kuruldu ve 2017'den beri oğlu Jacob Höhne tarafından yönetiliyor. Perşembe günü Pfefferberg Tiyatrosu'nda sunduğu “Sonra RambaZamba ile” adlı kitabı hikayeyi anlatıyor. Bilmek istiyoruz: Yazdıkça tiyatroya bakışınız değişti mi?

Gisela Höhne: Tiyatroyla ilgili bu kitabı yazma dürtüsü, neredeyse otuz yıldır bize ilham veren ve bizi harekete geçiren şeyin bir kısmının korunması arzusundan doğdu. Bir yandan da onu anlamak istiyordum. Yazmaya başladığımda, kırıklardan ve izlenimlerden oluşan bir kaleydoskop gibiydi. Asi, baş döndürücü, sessiz ve yoğun tonlu, anarşik ve şiirsel pek çok görüntü hafızaya derinden kazındı.

Ama sonra asıl işimizin ne olduğunu kaçırdığımı fark ettim. Böylece konuya en başından itibaren yeniden yaklaştım: Neredeyse en önemli oyunculuk aracı olarak bedenlerin, seslerinin ortak keşfi; bu seslerin çoğu zaman büyük dilleri onları anlaşılırlıklarından mahrum bırakıyordu, ancak ifade gücünü değil, kendi anlamlarını bulma yeteneklerini. , beklenmedik şakacı yanıtlar. Oyuncularla ve doğaçlamalarıyla başlayıp, yaratıcı arzumla iç içe geçen bir metodolojiyi nasıl geliştirdiğimizi parça parça fark ettim.

İzleyicilerin sıklıkla varsaydığı gibi, hiçbir zaman “her performansta farklı”, saf bir doğaçlama meselesi olarak kalmadı. Oyuncuların önerilerini takip ederek hikayelerimizi geliştirdik. İlk gösterimi 1991'de Deutsches Theatre'da yapılan ilk eserde bile, bu oyuncuların oynamaya olan tutkulu istekliliği dikkat çekiciydi. Günlük yaşamdaki görünürdeki kusurluluğu, bu çarpıklığı veya güvensizliği, yerini sahnede ışıltılı bir varlığa bıraktı ve neredeyse her performansı bir kutlamaya dönüştürdü. Meslektaşları “iyi niyetli” bir tiyatrodan başka bir şey beklemiyorlardı ve oyuncuların profesyonelliği karşısında şaşırdılar. Bazıları komik bir doğaçlama tiyatroyla karşılaştıklarını düşündüler ve performansın ciddiyeti ve derinliğinden etkilendiler. Bütün bunlar bugün olduğu gibi kabul ediliyor

Müzikle okumak Yazan: Stefan Dohanetz (davul), Christof Hanusch (git), Moritz Höhne (perküsyon) 23 Ocak, 20:00, Literatur Pfefferberg Tiyatrosu'nda Canlı Yayın, biletler Berliner Zeitung bilet mağazasında