“Corona olmasaydı formülasyonların çoğu aklıma gelmezdi”

SULTAN

Global Mod
Global Mod
Ev
Kültür
Björn Kuhligk: “Corona olmasaydı, formülasyonların çoğu aklıma gelmezdi”

Berlinli yazar yeni bir kitap sunar ve ondan okur: “Martta bir sabah”. Uzun bir şiir. Virüsün ayete nasıl girdiğini soruyoruz.

Editor kadrosu

:

Cornelia Geissler

Björn Kuhligk’in Hanser Berlin’den yeni çıkan pandemi döneminden kitabı “An Eine Morgen im März”da “yakında çıkacak Corona romanlarını okumak istemediğini söyleyen” bir kitapçı var.

Şiir, yazı ve raporlar yayınlayan ve aynı zamanda fotoğraflayan Björn Kuhligk, romana değil edebiyata virüsle hayat getirdi.

ona neden diye soruyoruz Şiirin Corona hakkında yazmanın doğru yolu olduğunu düşündün mü??

Bjorn Kuhligk: Artık normalliğin kalmadığı ilk tecrit sırasında bir tür günlük tuttum. Bu korku ve belirsizlik aşamasıydı. Dernekleri, tuhaf son dakika haberlerini not aldım. Sonra bir gün uzun bir şiir üzerinde çalıştığımı fark ettim. Bu yüzden hala çok açık veya çok açıklayıcı olan her şeyi eledim. Mümkün olan en kısa sürede konuya ulaşan edebiyat istedim. Şiir bunu yapabilir. Dilsel aciliyetiniz ve kesinliğiniz içeriğe de yansır. Şiir, sizi suskun bırakan, sizi susturan şeyleri dile getirebilir. Bir roman ya da kısa öykü yazsaydım, olayları anlatmak için kuvvet kullanırdım ama burada bunu tamamen gereksiz buldum.

Uzun bir şiir yine özel bir şey, anlatı yapılarını çok yoğun ve kesin bir şeyin yanına yerleştirme ve en çeşitli dilsel biçimleri birbiriyle ilişkilendirme fırsatı bulduğum çok özgür bir şiir biçimi. Uzun şiirin sınırları içinde büyük bir özgürlük vardır. Bu benim için önemliydi.

Mart 2020 – Mart 2021 ayları boyunca yazdım ve şiiri üç bölüm halinde yapılandırdım. İlk olarak, bir tür envanter yapılır: ego, gerçekte olanlara hayret eder ve neye tutunabileceğini sorar. Bir uyum döneminden sonra, yeniden daha fazla özgürlüğün olduğu yaz aylarında neredeyse bir parça coşku var. İkinci kilitlenme ve sonbahar ve kışa geçişle birlikte bir kriz var. Bence bu şiir, pandemiden ayrı, genel bir zihinsel krizin tasviri olarak da okunabilir. Corona olmasa da pek çok formülasyon ve resim aklıma gelmezdi.

okuma 16 Mayıs, 19:00, Inselgalerie, Petersburger Straße 76A