Çocuklarda nefes terapisi

Felaket

New member
Doğru nefes almayı öğrenmenin yaşı yoktur. Lakin yanlışsız nefes kullanmayı öğrenmeye ne
kadar erken yaşta başlanırsa o kadar kalıcı ve faydalı olacaktır. Vücut, his ve düşünce
bütünlüğünün sağlanmasında nefes idmanlarının son derece tesirli olduğu farkına varıldı. Bu
farkındalık yardımıyla okullarda, kreşlerde çocuklara gerçek nefes alma teknikleri öğretilmeye
başlandı.
Nefes uygulamaları insanlık tarihinin birinci günlerinde beri beşerler tarafınca kullanılarak
mistik uygulamalarla ya da felsefi hususlarla kendini göstermiştir. Geçmişten beri nefes
hayatın birinci adımı ve son adımı olarak nitelendirmiştir. Zira ömür birinci nefesle başlar son
nefesle biter.
Çocuklara yönelik nefes çalışmalarında en değerli nokta vücut niyet beraberliğinin ortaya
çıkardığı his denetiminin sağlanmasıdır. Çocuklara yanlışsız ve kâfi nefes almayı ve nefes
boşlukları oluşturmayı öğretmek mümkündür.
Nefes Teknikleri ile hisleri üzerinde denetim geliştiren çocuk sevgi, şefkat ve merhamet
anlayışını geliştirerek ağaçlar, bitkiler, hayvanlar ve arkadaşları ile empati kurarak mükemmel
bir ahenk ve istikrar oluşturur. Daha biroldukca mevzuda kendisini destekleyecek nefes teknikleri
öğrenerek yaşamanı en hoş biçimde geliştirmeyi öğrenir.
Nefesin otonom hudut sistem üstündeki etkileşmesi konusunda kâfi bilgi sahibi olan çocuk,
istem dışı hareketlerini denetim etmede, kekeleme, konuşma zorlukları, heyecan ve stres
mevzularında her vakit istikrarda kalmak için birkaç nefes tekniği kullanma talihini yakalar.
Nefes eğitimi çocuğa terapist tarafınca bir ders havasından daha epeyce oyunlar şeklinde
düzenlenerek verilmelidir. Balon şişirme müsabakaları, camı nefesle buğulandırma çalışmaları,
pipetle daha uzun üfleme, birlikte müzik söyleme üzere oyunlarla zevkli bir çalışma ortamı
oluşturmak gerekir. Nefes eğitimi üç yaşından başlayarak her yaşlarındaki çocuğa değişik
formlarda oyunlar ve drama çalışmaları geliştirilerek uygulanabilir.
Çocuğun nefes eğitimine kesinlikle itina gösterilmeli ve nasıl başlarsa o denli gideceği
bilinmelidir. Bu hususta eğitim almış olan nefes terapistlerinden yardım almak çocuğun fizik
sıhhati, duygusal hayatı ve psikolojisi üzerinde inanılmaz yararlar sağlayacak ve gelişmenini
hızlandıracaktır.