“Bazen neden daha fazla patlama ve çarpışma olmadığını merak ediyorum”

SULTAN

Global Mod
Global Mod
Jens Bisky, “Berlin: Büyük Bir Şehrin Biyografisi” ile Alman başkentinin geçmişini bugününü daha iyi anlamak isteyen herkes için standart bir eser yazdı. Şimdi Rowohlt Berlin tarafından genişletilmiş yeni baskıda yayınlandı. Bay Bisky, Berlin gitmenize izin vermedi mi yoksa kitabınız üzerinde çalışmaya neden geri döndünüz?

Kitap 2019 sonbaharında yayımlandı. O zamanlar 1990’ların büyük projeleri olan havaalanı ve Humboldt Forumu henüz açılmamıştı, kira tavanı henüz belirlenmemişti ve belediye başkanının adı Müller’di. Kimse bir salgın ve başarısız bir seçim nedeniyle şehir yaşamının aniden durma noktasına gelmesini beklemiyordu. Bana göre şehrin tarihinde bir dönüm noktası yaşıyoruz. Bunları yeni bir sonla anlatmak istedim.

Reklam | Okumaya devam etmek için kaydırın

Birleşik şehrin başarılı bir şekilde yeniden inşa edilmesinin ardından, 1990’lardan kalma modeller ve prosedürler kullanılarak uzun bir süre büyümenin stresini hafifletmeye yönelik girişimlerde bulunuldu. Bu pek işe yaramadı. Örneğin şu anda Berlin’de kiralık konut piyasası gibi bir şey neredeyse yok. Buraya gelmek, birlikte yaşamak, mahalle değiştirmek isteyen herkes için bu tam bir felaket. Ve bu, tüm büyük şehirler gibi her zaman göçmenlerle geçinen şehir için bir sefalettir.

Kitap

Jens Bisky: Berlin. Harika bir şehrin biyografisi.
Genişletilmiş yeni baskı.
Rowohlt Berlin Verlag, Berlin 2023.
992 sayfa, 28 euro

Kentsel altyapıdan, trafikten, yönetimden, okullardan kimse gerçekten memnun değil. Bazen artık çarpma ve çarpmaların, sokaklarda yığılmaların veya platformlarda öfke patlamalarının olmamasına şaşırıyorum. Artık çağdaş biri olarak hata yapmak ve günlük heyecanı uzun vadeli trendler olarak düşünmek çok kolay. Şu anda, modası geçmiş normallik fikirlerine dayanan bir kentsel politika, kentsel hayal gücünden yoksun bir kentsel toplum ve aynı formüllerin hacminin ve tekrarının kafa karışıklığını gizlemeyi amaçladığı kamusal bir tartışmayı gözlemliyorum. Bu nedenle kitaptaki bakış açısı dört yıl öncesine göre daha az iyimser ve daha şüpheci.

Merkez ve eyalet kütüphanelerinin Lafayette mağazasında barındırılması önerisi, yeni sonuç için çok geç geldi. Uzun süredir bu bölgede çalışıyorum ve kapatıldığıma pişmanım. Ama oraya büyük bir halk kütüphanesi kurmak güzel bir öneri. Tüketimciliğin sergilendiği yerde bir şeyler yapmak, bir şeyler bilmek, bir şeyler tartışmak isteyen herkese bir alan yaratılmalıdır.