Batıdan gelen okuyuculara bile ihtiyacı yok

SULTAN

Global Mod
Global Mod
Ev
siyaset
Dirk Oschmann’ın en çok satan kitabı: Batılı okuyuculara bile ihtiyacı yok

Yazarımız Freudcu bir hata yapıyor ve ilginç bir Alman-Alman içgörüsüne varıyor. Bir sütun.

Anya Reich

Yazar ve edebiyat bilgini Dirk Oschmann

Yazar ve edebiyat bilgini Dirk OschmannEmmanuel Devam

Hata yapmaktan nefret ederim. Ve yine de bana her zaman olur. Neyse ki hepimizin bildiği gibi hatalardan ders alıyoruz. Ve bir yerde bunun için refleks olarak özür dilemek yerine onunla yoğun bir şekilde uğraşmanın iyi olduğunu okumuştum.

Birkaç gün önce başka bir ilginç hata yaptığımda bunu düşünüyordum. Moderatörlüğünü yapacağım Dirk Oschmann’ın bir etkinliği hakkındaydı. Duyuruda Oschmann’ın kitabının adını yanlış yazdım. Doğudan: Yaptığım Bir Batı Alman Buluşu Batı: Bir Doğu Alman Buluşu. Dikkatsizlikten bir kelime bükülmesi. Bir okuyucu fark etti. “Sahte bir arkadaş” gibi kasıtlı olup olmadığını sordu.

Dirk Oschmann:

Dirk Oschmann: “Batılı gazeteciler Björn Höcke’nin Thüringenli bir faşist olduğunu düşünüyor”
  • hisseler
Hayır, sadece sakarlığım, diye cevap verdim. Ve ekledi: Ya da Freudcu bir dil sürçmesi. Wikipedia’ya göre, Freudyen bir dil sürçmesi, “konuşanın gerçek bir düşüncesinin veya niyetinin istemsiz olarak ortaya çıktığı bir dil hatasıdır”. Ve sanırım bana olan tam olarak buydu. Bükülme sözcüğü bir dikkatsizlikti ama aynı zamanda bir tür bilinçsiz protestoydu. Doğu hakkında konuşacağım için heyecanlıydım ama biraz da yorgundum. Çünkü zaten dinleyen hep aynı kişiler.

Stasi şüphesi altında

İlk olarak 2008’de fark ettim. New York’tan Berlin’e yeni dönmüştüm ve yazı işleri büromdaki bir meslektaşım Stasi IM’si olarak ifşa edildiğinde yarattığı dalgaya, birdenbire herkesin şüphe altına alınmasına ve ben dahil tüm editörlerin komşuya koşmasına şaşırdım. Stasi, dosyasını düzenlemek ve masumiyetini kanıtlamak için ofisi kaydeder. Geçmişle yüzleşmek, sohbet başlatmak için iyi bir fırsat olabilirdi. Ama bu bilgiyle ilgili değildi, öncelikle meseleyi yoldan çıkarmak ve artık Doğu Almanlardan çok Batı Almanların çalıştığı gazetenin itibarını kurtarmakla ilgiliydi.

Batı’nın Doğu’ya ilgisizliği beni her zaman şaşırtmıştır. Bir Spiegel meslektaşım bana açıkça söyledi. 47 yıllık evliliğin ardından karısını öldüren Ludwigsfeld belediye başkanı Heinrich Scholl hakkında bir kitap yazmıştım. Dünyanın herhangi bir yerinde geçebilecek bir gerilim filmi. Ama Spiegel meslektaşı için bir Ost kitabıydı. Onunla bir partide tanıştığımda bana kitabın rafında olduğunu ama okumadığını, Doğu ile ilgilenmediğini söyledi.

Bronx ya da Brooklyn’de geçen bir dedektif hikayesiyle, sözgelimi Wegner’in Berlin-Hakenfelde mahallesindeki bir cinayetten daha çok ilgilendiğim gerçeğiyle kendimi avuttum. Yazara bunu mutlaka söylememe rağmen.

Ardından 30 yıldır GDR kimliği konusunda sessiz kalan ve öfkesi damarlarından fışkıran Oschmann geldi. Spiegel, der Zeit, FAZ’da büyük röportajlar verdi. Bir an için her şey değişecekmiş gibi göründü. Ama olmadı. Bununla birlikte, kitabı, Oschmann’ın kendisi gibi düşünen ve düşünen insanlar tarafından esas olarak Doğu’da satın alındı.

Biri bu acıyı bulabilir. Ama aynı zamanda cesaret verici. Çünkü şöyle deniyor: Dirk Oschmann’ın Batılı okuyuculara ihtiyacı yok. Onsuz bile Spiegel’in en çok satanlar listesinde 1 numaraya yükseldi. Ve sonunda yanlışlıkla birkaç gün önce gazetede yazdığım isimle bir kitap çıkabilir.