“Aslında umurumda değildi”

SULTAN

Global Mod
Global Mod
Adania Shibli, verilmeyen bir edebiyat ödülü için seçilen kişi olarak öne çıktı. Çarşamba akşamı Sanat Akademisi'nin genel kurul salonunda da modaya uygun bir şekilde öne çıktı. Çünkü bluzunun şu sıralar çok bilinen bir modeli vardı. İki ya da üç keffiyenin, yani Filistin kumaşının birbirine dikilmesiyle yapılmış gibi görünüyordu.

2021 yılında Adania Shibli'nin bir kitabı ilk kez Almanca olarak yayımlandı: Günther Orth'un çevirisiyle Berlin Berenberg yayınevi tarafından basılan “Küçük Bir Mesele”. Berliner Zeitung dahil olmak üzere çoğunlukla olumlu bir şekilde tartışıldı. Litprom derneği bu kitapla Adania Shibli'ye 2023 Edebiyat Ödülü'nü verdi.

Ancak Frankfurt Kitap Fuarı'ndaki ödül töreni gerçekleşmedi. Sanat Akademisi Başkanı Manos Tsangaris, bunu ilk olarak Çarşamba günü Shibli'nin yapılmayan kabul konuşmasından alıntı yaparak hatırlattı: “Kurgu ile yaşanmış gerçekliğin karıştırılması tehlikeli olabilir.”

Kurban olarak bir kadın

Hatırlatmak gerekirse: Hamas'ın İsrail'e düzenlediği ve Gazze Şeridi'nde 1.200'den fazla kişinin ölümüyle sonuçlanan terör saldırısından ve 250 kişinin kaçırılmasından sadece birkaç gün sonra, kitabın onurlandırılması belirsiz bir tarihe ertelendi. Kitapta Adania Shibli iki kısa romanı birleştiriyor: Ağustos 1949'da Filistinli bir kıza İsrail askerlerinin vahşice tecavüz etmesini ve 2000'li yılların başında bu süreci araştıran ve Ramallah'taki yaşamının İsrail güvenlik düzenlemeleri nedeniyle kısıtlandığını gören bir kadını anlatıyor.

Kitap fuarında süreçle ilgili Adania Shibli ile konuşmak mümkün olmadı. Haftalık Die Zeit gazetesine verdiği röportajı geri çekti çünkü açılış jeneriğinde her türlü siyasi soruyu reddettiği belirtiliyordu. Nisan ayında Edebiyat Kolokyumu'nda bu tür konuların atlandığı bir sohbetin ardından Shibli, bu kez yazar Eva Menasse ile birlikte Berlin'deki Akademi'de ikinci kez kürsüye çıktı.

Geceye birçok çatışma damgasını vurdu. İsrail'in Hamas terörüne karşı askeri tepkisine yönelik tutum, şu anda Eva Menasse'nin kurucularından olduğu PEN Berlin'de tartışmalara neden oluyor. Aynı zamanda Berlin'deki kültür önemli bütçe kesintileriyle karşı karşıya, bu nedenle Manos Tsangaris akşam 19:18'deki karşılamasının ardından “dakikalık grev” ilan etti. Bir anlık sessizlik gibiydi.

Sanat Akademisi binasının genel kurul salonu oldukça dolu.Jordis Antonia Schlösser/Ostkreuz

Adania Shibli çok şey ortaya koyuyor

Hararetli bir tartışma bekleyen, Adania Shibli'nin İsrail düşmanlığı ya da antisemitizm suçlamalarına yanıt vereceğini ümit eden, Gazze'deki savaşa ve açlığa nasıl tepki verileceği konusunda burada bir tartışma olacağını düşünen herkes hayal kırıklığına uğradı. Bununla birlikte, İngilizce olarak yapılan sohbette Adania Shibli kendisi hakkında çok şey anlattı; okumayı seven on bir kardeşiyle büyümesi, Arap diliyle olan ilişkisi (“o bir sihirbaz”) ve çalışmaları hakkında. bir yazar olarak. Edebiyat, hakkında konuşamayacağınız bir şeyle başlar. Bu kitap üzerinde toplam on iki yıl çalıştı. Çok zorlu olduğu için yazmaktan nefret ettiğini ama aynı zamanda da sevdiğini söyledi. “Biz Filistinlilerin tarihte gerçekten bir yeri yok” dedi ama edebiyat boşlukları doldurabilir.

Etkinliğin bitiminden kısa bir süre önce izleyicilerden biri alışılmadık ödül töreninden bahsetti: İnsanlar kitabı hakkında İsrail karşıtı duyguları tetikleyebileceğini söylediğinde neler hissettiğini. “Edebiyatın, kitapların büyüleyici yanı da bu: Herkes onları istediği gibi okuyabilir. Ben yazdım ama kimsenin bundan ne anlayacağı benim sorumluluğumda değil,” diye yanıtladı Adania Shibli.

Adania Shibli ve Eva Menasse sohbette

Adania Shibli ve Eva Menasse sohbetteJordis Antonia Schlösser/ Ostkreuz

Soruya verdiğiniz kesin cevap arkadaş canlısı ve duygusuz. Kitabı için bir sahne hazırlanırsa mutlu olacak olsa da, kendisi halkın önünde sahneye çıkmaktan pek hoşlanmıyor. “Frankfurt'taki etkinliği iptal ettiklerinde şunu düşündüm: Evet! Ancak daha sonra çok sayıda soruşturma yapıldı. Benim için ne anlama geliyordu? Benim için pek önemli değildi.” Onun için asıl önemli olan edebiyattı. “Dilin beni iptal ettiğini düşünün; bu son derece acı verici olurdu.” Okuyucularla kitaplar arasındaki yakın ilişki o kadar yakındır ki kimse onu bozamaz. Kamuoyuna görünmeye gerek yok.

Menasse: Bir kitap siyasi olaylar nedeniyle değişmez

Eva Menasse, kararın kendisini hala şok ettiğini ekledi. “Bir kitap siyasi olaylar yüzünden değişmez. Bir şeylerin değiştiğini söylemek, yazarı korkunç olaylarla ilişkilendiriyor. Meslektaşlarıma bu şekilde davranılırsa bunu kabul edemem.” Ödülün verileceği dönemde kitap fuarında “Küçük Bir Mesele”den bir okuma düzenlemişti. PEN Berlin'den altı meslektaşın katılmasını sağlamak yirmi dakikadan az sürdü. Akademide alkışlar vardı.

Ayrıca Adania Shibli'nin ödül törenine ilişkin tartışmayı başlatan tazda yer alan 11 Ekim 2023 tarihli yazıda yer alan açıklamalara karşı yasal yollara başvurmaya çalıştığını da eklemek gerekiyor. Hamburg bölge mahkemesi bunu reddederek, edebiyat eleştirisinde sert hükümler verilmesine izin verildiğini ve değerlendirmenin doğruluğuna dair hiçbir delil elde edilemediğini açıkladı. Ayrıca Litprom derneğinin web sitesinde şunun yazdığını da eklemek gerekir: “Litprom eV yönetim kurulu, yeniden planlanan bir ödül töreni veya başka bir ödül töreni için Adania Shibli'ye birçok somut teklifte bulundu. Format konusunda anlaşmaya varılamadı.”