Apple, Çin’e Olan Bağlılığını Azaltmayı Planlıyor

semaver

New member
Amerika Birleşik Devletleri merkezli Apple, dünyanın en büyük teknoloji şirketleri içinde yer alıyor ve her yıl milyonlarca eserini tüm dünyada müşterilerine satıyor. Fakat artık gelen haberler, geçtiğimiz haftalarda ‘dünyanın en kıymetli şirketi’ unvanını kaybeden dev şirketin üretim konusunda yeni ataklar yapabileceğini ortaya koydu.

Wall Street Journal tarafınca paylaşılanlara bakılırsa her yıl birfazlaca farklı aygıtı kullanıcılarına sunan dev şirketin en hayli üretim yaptığı yerlerden biri olan Çin’e olan bağlığını azaltabileceği argüman edildi. Bunun niçininin ise Çin’de son vakit içinderda COVID sebebiyle artan kısıtlamalar ve tedbirler olabileceği aktarıldı.

Hindistan, ‘yeni Çin’ olabilir

Gelen haberlerde bu durumun, Çin ve ABD içinde süren tansiyon sebebiyle oluşmuş olabileceği de aktarıldı. Eserlerinin kıymetli bir kısmını Çin’de üreten Apple’ın burası haricinde üretimini genişletmek istediği ve yeni bölgelere yönelmek istediği söz edildi. Tezlerde dev şirketin Çin’e alternatif olarak birtakım ülkeler üzerinde durduğu da aktarıldı.

Buna nazaran iPhone, iPad ve MacBook’ların üretiminin yaklaşık %90’ını Çin’de yapan Apple, düşük maliyetler ve yüksek nüfus sebebiyle Hindistan’ı üretim konusunda yeni ‘Çin’ olarak görmeye başladı. Ayrıyeten hâlihazırda az üretim bulunan Vietnam’da da üretim oranının artırılmasının planlandığı da kaydedildi. Son olarak Apple’ın bu hususta rastgele bir açıklamasının olmadığını; yani çabucak hemen sırf bir argüman olduğunu tekrar hatırlatalım.